Το  «σύντομα» της Τεχεράνης διαφέρει από αυτό της Δύσης όταν πρόκειται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Το «σύντομα» της Τεχεράνης διαφέρει από αυτό της Δύσης όταν πρόκειται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν εξήγησε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα επιστρέψει σύντομα στο τραπέζι των συζητήσεων για τη συμφωνία του 2015 που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, κάτι που σημαίνει μόλις ολοκληρώσει την εξέταση του φακέλου.

Χθες Παρασκευή ο Αμιραμπντολαχιάν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι το Ιράν θα επιστρέψει στις συνομιλίες «πολύ σύντομα», χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Συγκεκριμένα σε σχόλιά του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRINN σήμερα ο Ιρανός υπουργός είπε: «Οι άνθρωποι ρωτούν πόσο σύντομα είναι το σύντομα. Σημαίνει ημέρες, εβδομάδες ή μήνες;».

«Η διαφορά μεταξύ του ιρανικού ‘σύντομα’ και αυτού της Ουάσινγκτον είναι μεγάλη. Για εμάς ‘σύντομα’ σημαίνει στην πραγματικότητα με την πρώτη ευκαιρία, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση (του φακέλου). Αυτό που είναι σημαντικό είναι η αποφασιστικότητά μας να επιστρέψουμε στις συνομιλίες, αλλά συνομιλίες που θα είναι σοβαρές και θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ιρανικού έθνους», τόνισε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «σας θυμίζω τις δεσμεύσεις της Δύσης, όπως την επανειλημμένη υπόσχεση ότι ‘σύντομα’, ‘σε μερικούς μήνες’, θα θέσουν σε εφαρμογή τον Instex», έναν μηχανισμό εμπορίου που θα διασφαλίζει την εισαγωγή ανθρωπιστικών προϊόντων και τροφίμων στο Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων εις βάρος της. Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις κυρώσεις.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Απρίλιο μεταξύ του Ιράν και των υπολοίπων χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για την αναβίωσή της έχουν ανασταλεί μετά την εκλογή του Εμπραχίμ Ραϊσί στην ιρανική προεδρία.