Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή για να τεθεί εκτός νόμου το HDP
Τουρκία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή για να τεθεί εκτός νόμου το HDP

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας δέχθηκε σήμερα να εξετάσει την προσφυγή που ζητεί να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) για φερόμενους δεσμούς του με Κούρδους αντάρτες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ανοίγοντας τον δρόμο για το κλείσιμο του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί την κορύφωση της μακροχρόνιας καταστολής του HDP, στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες μέλη του δικάσθηκαν με κατηγορίες κυρίως για τρομοκρατία. Το HDP αρνείται ότι έχει δεσμούς με την τρομοκρατία και έχει καταγγείλει τη δίωξη ως «πολιτική επιχείρηση». 

Το ανώτατο δικαστήριο έστειλε τον Μέρτιο την προσφυγή πίσω στο Ακυρωτικό Δικαστήριο λόγω διαδικαστικών παραλείψεων και ο εισαγγελέας υπέβαλλε εν νέου την προσφυγή νωρίτερα αυτό τον μήνα. Δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση δήλωση από το ίδιο το δικαστήριο. 

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ανέφερε ότι στο πλαίσιο της τελευταίας προσφυγής ζητείται να μπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP και να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση σε περίπου 500 μέλη του. 

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία κλεισίματος πολιτικών κομμάτων που θεωρούνται απειλή και έχει στο απαγορεύσει παρελθόν μια σειρά άλλων φιλοκουρδικών κομμάτων.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι δικαστές τελούν υπό πολιτική επιρροή, κάτι που αρνείται το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο εταίρος του, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.