ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κατά του προγράμματος πανδημίας της ΕΚΤ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κατά του προγράμματος πανδημίας της ΕΚΤ
APimages

H Γερουσία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας απέρριψε σήμερα τις προσφυγές κατά του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, του PEPP, λέγοντας ότι η ΕΚΤ είχε αποδείξει ότι το σχέδιο είναι κατάλληλο.

«Οι αιτήσεις είναι ... αβάσιμες, δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξέτασαν ουσιαστικά και αξιολόγησαν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που έλαβε η ΕΚΤ ...συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της αναλογικότητας», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση του.

Οι δικαστές της Καρλσρούης έκριναν τον περασμένο Μάιο ότι η γερμανική κυβέρνηση παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας, καθώς παρέλειψε να εξετάσει αν η ΕΚΤ τηρούσε, ως όφειλε, την αρχή της αναλογικότητας, όταν το 2015 εγκαινίαζε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Public Sector Purchase Programme- PSPP).  Ως εκ τούτου είχαν διατάξει να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα, εκτός εάν η ΕΚΤ παρείχε νέα αιτιολόγηση που να αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα ήταν απαραίτητο και κατάλληλο.

Η αρχική προσφυγή έγινε το 2015 από τον πρώην αντιπρόεδρο των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, ο οποίος παραιτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο καταψηφίζοντας το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας το 2015. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγαν τότε και ακαδημαϊκοί, πρώην στελέχη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), υποστηρίζοντας ότι η αγορά ομολόγων παραβίαζε την εντολή της ΕΚΤ, καθώς συνιστούσε απευθείας χρηματοδότηση κυβερνήσεων κρατών - μελών της Ευρωζώνης.