Το πρακτορείο ANSA ακύρωσε δήλωση Βούτσιτς για την αναγνώριση του Κοσόβου

Το πρακτορείο ANSA ακύρωσε δήλωση Βούτσιτς για την αναγνώριση του Κοσόβου

Με νεότερο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ακυρώνει το τηλεγράφημα που εστάλη νωρίτερα από το ΑΜΕ-ΜΠΕ με τίτλο: "Σερβία: Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αφήνει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Κόσοβο (ANSA)".

Συγκεκριμένα το AFP εξηγεί ότι το πρακτορείο ANSA μετέδωσε νέα εκδοχή της είδησης αφαιρώντας τη δήλωση Βούτσιτς σχετικά με την αναγνώριση του Κοσόβου.

Νωρίτερα, αναφερόταν πως ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δεχθεί να αναγνωρίσει το Κόσοβο, υπό τον όρο όμως ότι θα εξασφαλίσει επαρκή ανταλλάγματα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας.

«Θα πρέπει πρώτα να βρούμε έναν συμβιβασμό, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο χωρίς να λάβουμε τίποτα από την άλλη πλευρά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

«Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια των ευρωπαίων φίλων μας και την υποστήριξη της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο (1998-1999) στον οποίο αναμετρήθηκαν οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις με τους αλβανούς κοσοβάρους αυτονομιστές, μια σύρραξη η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους.

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, που θεωρεί πάντα σερβική επαρχία.

Αλλά τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα υφίστανται ισχυρές διεθνείς πιέσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, διακύβευμα από το οποίο θα εξαρτηθούν οι πιθανότητές τους να προχωρήσει η μελλοντική εισδοχή τους στην ΕΕ.

Ο διάλογος ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Σερβίας και του Κοσόβου με τη μεσολάβηση της ΕΕ σκοντάφτει στις εντάσεις ανάμεσά τους, ειδικά μετά την απόφαση της Πρίστινας να επιβάλλει τον Νοέμβριο δασμό 100% στα σερβικά προϊόντα. Το Βελιγράδι διατρανώνει ότι δεν θα ξαναρχίσει ο διάλογος για την εξομάλυνση της σχέσης όσο συνεχίζει να εφαρμόζεται το μέτρο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ