Το πλοίο Aquarius, που κινδυνεύει να χάσει τη σημαία του, έφτασε στη Μασσαλία

Το πλοίο Aquarius, που κινδυνεύει να χάσει τη σημαία του, έφτασε στη Μασσαλία

Το Aquarius της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Mediterrannee, το τελευταίο πλοίο που διασχίζει τη Μεσόγειο και διασώζει πρόσφυγες, έφτασε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μασσαλίας αφού ο Παναμάς απείλησε να του αφαιρέσει τη σημαία του, ανακοίνωσε η ΜΚΟ στο Twitter.

«Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την αποστολή μας διάσωσης δίνοντας μία σημαία στο Aquarius, το οποίο είναι αποφασισμένο να επιστρέψει στη θάλασσα το συντομότερο δυνατό», έγραψε η SOS Mediterrannee.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο Παναμάς απείλησε να αφαιρέσει τη σημαία του από το Aquarius κατηγορώντας το πλοίο ότι «δεν σέβεται» τις «διεθνείς νομικές διαδικασίες» που διέπουν τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα, η ΜΚΟ φοβάται ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ «μόλις το πλοίο ελλιμενιστεί», εξήγησε χθες Τετάρτη η διευθύντριά της η Σοφί Μπο.

Η Μπο πρόσθεσε ότι ελπίζει ο Παναμάς να αλλάξει γνώμη, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητο το πλοίο να συνεχίσει την αποστολή του.

Το Aquarius είναι το τελευταίο πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης που διασχίζει τη Μεσόγειο και διασώζει πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, εκτίμησε η ΜΚΟ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο σε πλοιάρια και να φτάσουν στην Ευρώπη, καταγγέλλει η SOS Mediterrannee.

Σε διάρκεια δυόμιση ετών η ΜΚΟ έχει διασώσει 29.523 ανθρώπους, εκ των οποίων το 23% ήταν ανήλικοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ