Το μοναδικό κινεζικό πανεπιστήμιο εντός Ευρώπης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ο Ορμπάν στην Ουγγαρία

Το μοναδικό κινεζικό πανεπιστήμιο εντός Ευρώπης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ο Ορμπάν στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία πρόκειται να φιλοξενήσει το μοναδικό κινεζικό πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί εντός Ευρώπης ως μια ακόμα ένδειξη εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν και του Πεκίνου.

Η ουγγρική κυβέρνηση θα δωρίσει 2,2 εκατομμύρια ευρώ στο Πανεπιστήμιο Fudan με έδρα τη Σανγκάη για τη νέα πανεπιστημιούπολη της Βουδαπέστης, η οποία σύμφωνα με τις αρχές θα λειτουργήσει το 2024.

Οι δεσμοί μεταξύ Ουγγαρίας και Κίνας έχουν ενταθεί από τότε που Ορμπάν επέστρεψε στην εξουσία το 2010. Η Ουγγαρία φιλοξενεί το μεγαλύτερο κέντρο εφοδιασμού του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei εκτός Κίνας. Η εταιρεία αντιπροσωπεύει το 0,5% της απασχόλησης της χώρας, το 0,4% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ουγγαρίας και το 0,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων της, σύμφωνα με μελέτη της Oxford Economics, βρετανικής εταιρείας μάρκετινγκ και συμβούλων.

Πέρυσι, η Ουγγαρία έλαβε δάνειο 20 ετών, 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Πεκίνο για να χτίσει σιδηροδρομική σύνδεση με τη Σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι. 

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ενάμιση χρόνο μετά την διακοπή των λειτουργιών του Πανεπιστήμιου της Κεντρικής Ευρώπης, διωκόμενο ουσιαστικά από το καθεστώς Ορμπάν, μετά από σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας στην ουγγρική πρωτεύουσα, λόγω του γεγονότος ότι ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος. 

Andrea Verdelli/Pool Photo via AP