Το Κίεβο χαιρετίζει τη διατήρηση της διπλωματικής οδού

Το Κίεβο χαιρετίζει τη διατήρηση της διπλωματικής οδού

Το Κίεβο χαιρετίζει την συνέχιση των συνομιλιών με την Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο η Ρωσία θα παραμείνει στην οδό της διπλωματίας, έπειτα από τις συνομιλίες του Παρισιού για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Τα καλά νέα είναι ότι οι σύμβουλοι συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παραμείνει στην διπλωματική οδό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη, έπειτα από συνομιλίες με τον δανό ομόλογό του Γέπε Κόφοντ.

«Τίποτε δεν έχει αλλάξει, και αυτά είναι τα κακά νέα», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών μετά τις χθεσινές συνομιλίες του Παρισιού, όπου η Μόσχα είχε συνομιλίες με διπλωμάτες από την Ουκρανία, την Γαλλία και την Γερμανία.

Οι επονομαζόμενες συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας στο Παρίσι θεωρήθηκαν βήμα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην τοπική σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία που εκινδυνεύει να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

«Δυστυχώς, η μεγαλύτερη απαίτηση που έχει η Μόσχα είναι η Ουκρανία να δεσμευθεί για απευθείας συνομιλίες με αντιπροσώπους της Ρωσίας στο Ντονέτσκ και το Λουχάντσκ, αντί να διαπραγματευθεί απευθείας με την ίδια την Ρωσία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ είναι οι δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.