Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση στη Γερμανία

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση στη Γερμανία

Τη «βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια του Ελληνικού Εβραϊσμού στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή του στην Εβραϊκή Κοινότητα του Χάλε» εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, με αφορμή την αιματηρή επίθεση σε συναγωγή στο Χάλε της Γερμανίας.

«Ο τρόμος και ο φόβος δεν θα μας κάμψουν. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές του ανθρωπισμού ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Την ιερή ημέρα του Γιομ Κιπούρ, όπου οι Εβραίοι όλου του κόσμου συγκεντρώνονται και προσεύχονται στις συναγωγές, επέλεξε Γερμανός νεοναζί για να επιτεθεί και να σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στη συναγωγή της πόλης Χάλε, στη Γερμανία, αφαιρώντας τη ζωή τριών ανθρώπων και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Το μήνυμα μίσους και άρνησης του Ολοκαυτώματος του δράστη την ώρα της επίθεσης, 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, καταδεικνύει ότι ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη δεν αποτελεί ένα θλιβερό παρελθόν αλλά υπαρκτό παρόν, που εκδηλώνεται με απάνθρωπη πρακτική βίας και θύματα αθώους ανθρώπους» υπογραμμίζει το ΚΙΣΕ.

Τονίζει, δε, ότι «η Ευρώπη οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες της εβραϊκού θρησκεύματος και να καταπολεμήσει αποτελεσματικά κάθε φαινόμενο αντισημιτισμού ως απειλή κατά της ίδιας της δημοκρατίας, ως παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καθώς «η επίθεση στη συναγωγή απέδειξε ότι η ρητορική μίσους πολύ γρήγορα εξελίσσεται σε άσκηση βίας και αιματοχυσία».

Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΙΣΕ, που εκπροσωπεί όλες τις Ισραηλιτικές Κοινότητες της χώρας, ευχαριστεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα «για την έγκαιρη και αποτελεσματική λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας των εβραϊκών ιδρυμάτων στη χώρα μας» και χαιρετίζει «την άμεση αντίδραση την Ελληνίδας Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως, η οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την επίθεση επισημαίνοντας ότι "το συμβάν αυτό μας υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο το χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον αντισημιτισμό"».