Το Καράκας διψά και ο Μαδούρο συνεχίζει.... το μαρτύριο της σταγόνας

Το Καράκας διψά και ο Μαδούρο συνεχίζει.... το μαρτύριο της σταγόνας

Του Γιάννη Μαντζίκου

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες με τους εκατοντάδες κατοίκους του Σαν Αγκουστίν του Καράκας να τρέχουν στον μολυσμένο ποταμό Γκουαίρε για να μαζέψουν νερό προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Τον ποταμό αυτό υποσχόταν κάποτε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες να καθαρίσει σε τέτοιο βαθμό ώστε «να μπορεί κανείς να κολυμπήσει». Έκτοτε όχι μόνο δεν μπορεί κάποιος να κολυμπήσει άλλα να χρησιμοποιήσει το νερό του ποταμού για οτιδήποτε, παρόλα αυτά οι εξαθλιωμένοι βενεζοέλανοι στράφηκαν ελλείψει άλλης λύσης στον Γκουαίρε.

Ειδικότερα πάντως, η υδροδότηση του Καράκας το οποίο είναι κτισμένο στα 900 περίπου μέτρα πάνω από το ύψος της θάλασσας βασίζεται σε αντλιοστάσια τα οποία λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης έχουν σταματήσει να δουλεύουν. Το γεγονός αυτό έχει μετατρέψει σε λίγες μόνο μέρες το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας σε θέμα επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, εξάλλου, οι ποδοσφαιριστές των ομάδων Καράκας και Ζούλια αρνήθηκαν τη περασμένη Κυριακή να αγωνιστούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που περνά η χώρα. 

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της χώρας οφείλεται στα «πειράματα» των Τσάβες-Μαδούρο. Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο Μαδούρο τοποθετούσε Υπουργό αρμόδιο για το νερό, τον Έβελιν Βασκεζ στρατιωτικό και πρώην επικεφαλής της εταιρείας Hidrocapital, υποσχόμενος να «έχει η χώρα το καλύτερο νερό στον πλανήτη».

Πέρυσι μόνο σημειώθηκαν 8,000 διακοπές ρεύματος γεγονός που γονάτισε κυριολεκτικά τα νοσοκομεία της χώρας με τη βρεφική θνησιμότητα να εκτινάσσεται στο 30%.

Με φόντο την απόφαση του Μαδούρο να παραδώσει την υδροδότηση της χώρας σε στρατιωτικά χέρια, μια μη δημοσιευμένη έκθεση του φιλανθρωπικού οργανισμού Caritas, που εξυπηρετεί τις φτωχότερες περιοχές σε τέσσερις πολιτείες διαπίστωνε  ότι τον Απρίλιο του 2018 μόνο το 27% των οικογενειών είχε συνεχή πρόσβαση σε ασφαλές νερό, το 65% είχε πρόσβαση λιγότερο από τρεις ημέρες την εβδομάδα ενώ στη πολιτεία Μιράντα οικογένειες δεν είχαν νερό για εβδομάδες. 

Ως εκ τούτου, το πρόβλημα της υδροδότησης, όπως της ηλεκτροδότησης αλλά και του πετρελαίου οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και χρόνια δεν γίνονται επενδύσεις και συντηρήσεις των δικτύων. Οι Βενεζοέλανοι λένε σκωπτικά ότι οι αγωγοί νερού δεν έχουν συντηρηθεί από την εποχή του δικτάτορα Μάρκος Πέρεζ Χιμένεζ αρκετές δεκαετίες πίσω.

Η αδυναμία συντήρησης και επένδυσης, όπως έχει αναφερθεί εκτενώς δεν αφορά μόνο το ηλεκτρικό και το ρεύμα αλλά και την κύρια πηγή εσόδων του καθεστώτος, το πετρέλαιο. Είναι γνωστό ότι σήμερα τα διυλιστήρια της χώρας, λειτουργούν περίπου στο 40%-50% της δυναμικότητάς τους σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNN.  

AP Photo/Ariana Cubillos