Το «χτύπημα» Μενέντεζ και οι στενές σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν

Το «χτύπημα» Μενέντεζ και οι στενές σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά του Ντόναλντ Τραμπ, λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επιχειρώντας να τον εμφανίσει ως εθνικά επικίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους πολίτες τους. Αυτή τη φορά, μάλιστα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών ενέπλεξε στις πολιτικές εξελίξεις και την προεκλογική αντιπαράθεση και το «φιλαράκι» του προέδρου, που δεν είναι άλλος από τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της χώρας, Ρόμπερτ Ο' Μπράιν, ο Μενέντεζ ζητά να του δοθούν όλα τα επίσημα έγγραφα που υπάρχουν στην κατοχή των υπηρεσιών πληροφοριών και αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο προέδρους. Στόχος του, όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι να διαπιστωθεί «η φύση των σχέσεων του προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ. 

Η συγκυρία που επέλεξε ο Μενέντεζ για το νέο του «χτύπημα» προφανώς δεν είναι τυχαία, καθώς ακολουθεί τις αποκαλύψεις που έγιναν αναφορικά με το παγκόσμιο δίκτυο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ένα δίκτυο στο οποίο, ανάμεσα σε πολλούς, φέρεται να πρωταγωνίστησε και ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ – ο οποίος, μάλιστα, συμμετείχε πέρυσι σε «κλειστή» συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον σύμβουλο και δικό του γαμπρό Τζάρεντ Κουσνέρ, καθώς και με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνιούτσιν. 

Με αποδείξεις και ονόματα

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο γερουσιαστής επικαλείται τρία παραδείγματα προκειμένου να στοιχειοθετήσει τον ισχυρισμό του πως ο Τραμπ, μέσα από τη σχέση του με τον Ερντογάν, προώθησε τα δικά του συμφέροντα στην Τουρκία και όχι ό,τι έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. 

Το πρώτο από αυτά έχει να κάνει με την «παθητική συμπεριφορά» η οποία «έχει αποθρασύνει την Τουρκία, έχει απειλήσει τη σονοχή του ΝΑΤΟ και έχει θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια χωρών της περιοχής, όπως είναι το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Χωρίς να της έχουν επιβληθεί κυρώσεις. 

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά στη μετατροπή του εμβληματικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και του μουσείου Καρίγιε σε τζαμιά. Πρόκειται για «δύο ιστορικά και ιερά μνημεία, τα οποία εμπεριάχουν θρησκευτική και ιστορική σημασία για την κοινότητα των Ορθόδοξων Χριστιανών», όπως σημειώνει στην επιστολή του. 

Όσο για το τρίτο, παραπέμπει στην λυσσώδη προσπάθεια του Λευκού Οίκου να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, καθώς και ενέργειες όπως η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή, αλλά και την πολύκροτη υπόθεση της τράπεζας Halkbank, ο Μενέντεζ ζητά τα ντοκουμέντα που περιέχουν τις παρακάτω πληροφορίες: Την πλήρη λίστα των τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα σε Ερντογάν και Τραμπ, μαζί με λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους και τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα, όλα τα προπαρασκευαστικά και συνοδευτικά έγγραφα που είχε στην διάθεσή του ο Τραμπ πριν και κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, καθώς και κάθε συναφές έγγραφο ή στοιχείο που είναι στη διάθεση των υπηρεσιών πληροφοριών.