Το Βατικανό ξεκινάει δική του έρευνα για τις κατηγορίες εις βάρος του καρδιναλίου Πελ

Το Βατικανό ξεκινάει δική του έρευνα για τις κατηγορίες εις βάρος του καρδιναλίου Πελ

Το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διενεργήσει τη δική του έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες εις βάρος του καρδιναλίου Τζορτζ Πελ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση με θύματα ανήλικους στην πατρίδα του την Αυστραλία.

Ο Πελ, ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού, θα περάσει την πρώτη νύχτα του στη φυλακή αφού κρίθηκε προφυλακιστέος μέχρι να ανακοινωθεί η ποινή που θα του επιβληθεί για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, καθώς και για άλλες τέσσερις κατηγορίες για ασέλγεια με θύματα δύο ανήλικους, μέλη μιας παιδικής χορωδίας, όταν ήταν ακόμη ηλικίας 12 και 13 ετών.

Τα κακουργήματα αυτά είχαν διαπραχθεί μέσα στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης τη δεκαετία του 1990.

Ο ίδιος δηλώνει αθώος και πρόκειται να ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Αλεσάντρο Γκισότι, ο 77χρονος Πελ δεν είναι πλέον γραμματέας επί των οικονομικών του Βατικανού.

Η πενταετής θητεία του ως επικεφαλής του τμήματος αυτού --ουσιαστικά ως υπουργού Οικονομικών του Βατικανού-- έληξε πριν από αρκετές ημέρες και ο πάπας δεν έχει ακόμη ορίσει διάδοχο του Πελ.

Ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Βατικανού είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που καταδικάζεται για υπόθεση παιδεραστίας.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πασχίζει το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίσει μια σωρεία σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, από τις ΗΠΑ έως τη Χιλή, από τη Γερμανία έως την Αυστραλία. Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο δημόσια την Κυριακή για μια "μάχη μέχρις εσχάτων" εναντίον ενός “εγκλήματος που πρέπει να εξαλειφθεί από προσώπου Γης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ