Το Αλβανικό ΥΠΕΞ αρνείται τη συμμετοχή ελληνικών αρχών στις έρευνες για τον Κ. Κατσίφα

Το Αλβανικό ΥΠΕΞ αρνείται τη συμμετοχή ελληνικών αρχών στις έρευνες για τον Κ. Κατσίφα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας κάλεσε η Ελληνίδα πρεσβευτή στα Τίρανα Ελένη Σουράνη και της ανακοίνωσε ότι οι μόνες αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού του θανάτου του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα είναι οι αλβανικές. Τα Τίρανα δηλώνουν με τον τρόπο αυτό την άρνηση τους στη συμμετοχή ελληνικών αρχών.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αστυνομία προδίκαζε ότι θα αποσταλεί κλιμάκιό της στην Αλβανία, ωστόσο με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας ξεκαθαρίζει πως κατέστησε στην πρέσβειρα σαφές ότι το συμβάν διερευνάται από την αλβανική εισαγγελία βάσει του αλβανικού Δικαίου και Συντάγματος.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει πως «η Ελληνίδα πρεσβευτής Ελένη Σουράνη κλήθηκε στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας αναφορικά με το περιστατικό στις Βουλιαράτες.

«Της ανακοινώσαμε τη σαφή θέση των αλβανικών αρχών σχετικά με το περιστατικό. Καταστήσαμε σαφές ότι η υπόθεση διερευνάται από την αλβανική εισαγγελία, τη μόνη αρχή που μπορεί να διερευνήσει οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα που διεξήχθη στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, βάσει του αλβανικού νόμου και του αλβανικού συντάγματος» τονίζει η ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ.

Καταλήγοντας αναφέρει ότι «το αλβανικό ΥΠΕΞ επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρξει ωριμότητα και να εξασφαλιστεί ότι η Αλβανία είναι ασφαλής τόπος για κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με ελληνική ιθαγένεια».

Ρίχνει τους τόνους η αλβανική προεδρία

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Αλβανία, Τέντι Μπλούσι, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μπλούσι, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα εκτιμά τη σημασία των διαφανών και εξαντλητικών διαδικασιών στις έρευνες, εκφράζοντας τη βαθιά του πεποίθηση ότι επρόκειτο για μεμονωμένο γεγονός το οποίος δεν μπορεί να αποδυναμώσει την ελληνοαλβανική φιλία.

Μάλιστα, κάνοντας αναφορά στην Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο κ. Μπλούσι επισήμανε πως ο Πρόεδρος Μέτα εκτιμά τις απόψεις της και παροτρύνει όλους να αποφύγουν την προσπάθεια να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για εθνικιστικές ρητορείες και καταστροφικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Επίσης, ο Ιλίρ Μέτα κατακτρίνει τα πανό που αναρτήθηκαν σε αλβανικό γήπεδο σχετικά με το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς τα απαράδεκτα και βαθύτατα κατακριτέα.