Kατάπαυση του πυρός στην Λιβύη προτείνει η Αίγυπτος
Συνάντηση Σίσι - Χαφτάρ

Kατάπαυση του πυρός στην Λιβύη προτείνει η Αίγυπτος

Την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη προωθεί η αιγυπτιακή πλευρά ύστερα από την συνάντηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για συζητήσεις ύστερα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο στρατιωτικό μέτωπο.

Ο Σίσι ζήτησε από κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει κατάπαυση του πυρός από την Δευτέρα 8 Ιουνίου. Βασικός όρος που θέτει η Αίγυπτος είναι να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι μαχητές. 

Μετά την πτώση της πόλης Ταρχούνα, η Τρίπολη στρέφει την προσοχή στην πόλη της Σίρτης, ανακοινώνοντας την επιχείρηση «δρόμος νίκης» η οποία έχει στόχο την κατάληψη της.

Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χάφταρ, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Σύρτη στις 7 Ιανουαρίου. Η κατάληψη της Σύρτης αποτελούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν μέχρι τότε από δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.