Τηλεοπτικό Διάγγελμα του Μακρόν απόψε-  Ανακοινώνει μέτρα μετά τον «Εθνικό Διάλογο»

Τηλεοπτικό Διάγγελμα του Μακρόν απόψε- Ανακοινώνει μέτρα μετά τον «Εθνικό Διάλογο»

«Τα πρώτα απτά μέτρα» στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου που άνοιξε η κυβέρνηση στον απόηχο της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», πρόκειται να ανακοινώσει σε διάγγελμα του απόψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στη γαλλική τηλεόραση. 

Την Τετάρτη, ο Μακρόν αναμένεται να δώσει μία συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συζητήσει τις αλλαγές στην πολιτική του, κίνηση που ερμηνεύεται ως σημαντική δεδομένου ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφεύγει τις συνεντεύξεις από την εκλογή του, το 2017, με μοναδική εξαίρεση όταν υποδέχεται ξένους ηγέτες.

Ο μεγάλος εθνικός διάλογος άρχισε τον Ιανουάριο  από την Γκραν Μπουρτερούλντ, μία μικρή πόλη της Νορμανδίας, ενώπιον περίπου 600 δημάρχων οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Μακρόν. 

Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο, τα «κίτρινα γιλέκα» πραγματοποίησαν την κινητοποίησή τους για 22η συνεχόμενη φορά, με το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει τους διαδηλωτές σε 7,000 περισσότερους από το Σάββατο, 6 Απριλίου. 

Και αυτή τη φορά ξέσπασαν συγκρούσεις με τις σημαντικότερες να εντοπίζονται στην πόλη της Τουλούζης, όπου διαδηλωτές και αστυνομία ενεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια. Το τηλεοπτικό δίκτυο «BFMTV», μάλιστα, μετέδωσε ότι οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να καταστείλουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν μαυροφορεμένοι και έφεραν  αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Αφορμή για την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» υπήρξε η αύξηση του φόρου των καυσίμων. Οι βίαιες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και το πλήθος των εξαγριωμένων Γάλλων που κατέβηκαν στους δρόμους αξιώνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημοκρατία και περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη υποχρέωσαν τον Μακρόν να κάνει στροφή 180 μοιρών.

Αφού εγκατέλειψε τον επίμαχο φόρο, ο Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ και πλήθος άλλων φοροελαυρύνσεων για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις ενώ εκκίνησε και τον λεγόμενο «εθνικό διάλογο» με τους πολίτες.

AP Photo