Τι σηματοδοτεί η εκλογή του Ιρλανδού Ντόναχιου στην προεδρία
Eurogroup

Τι σηματοδοτεί η εκλογή του Ιρλανδού Ντόναχιου στην προεδρία

Η εκλογή του Ιρλανδού Πασκάλ Ντόναχιου στην προεδρία του Eurogroup ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αντίθεση των χωρών του Βορρά στην ανάδειξη ενός αξιωματούχου από τον λεγόμενο «Νότο» σε μια κρίσιμη θέση των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Από την εκκίνηση της διαδικασίας, κύκλοι των Βρυξελλών υποστήριζαν ότι κάποιες χώρες δεν ήθελαν η Ισπανία μέσω της υποψηφιότητας της Νάντια Καλβίνο να είχε έναν ακόμα υψηλόβαθμο αξιωματούχο μετά τον Ζοζέπ Μπορέλ στο χαρτοφυλάκιο του Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωμάτων. Πολύ περισσότερο, οι χώρες του Βορρά δεν ήθελαν έναν ακόμα εκπρόσωπο του Νότου σε ένα νευραλγικό χαρτοφυλάκιο με δεδομένο ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προέρχεται από την Ιταλία. 

Επιπρόσθετα, ρόλο φέρεται να έπαιξε και η άρνηση της Καλβίνο να απαντήσει, τον Νοέμβριο του 2018, σε paper χωρών με αυστηρές θέσεις στα δημοσιονομικά υπό την Ολλανδία, λέγοντας ότι «πρόκειται για μικρές χώρες με μικρό ειδικό βάρος». 

Επίσης, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας, η οποία για πρώτη φορά ήταν μυστική και η μετάβαση σε δεύτερο γύρο, συνέβαλαν καθοριστικά στην νίκη του Ντόναχιου, απέναντι στο-αρχικά ακλόνητο φαβορί- Καλβίνο. 

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω, οι Ολλανδία και Αυστρία θεωρούσαν πως η Ισπανίδα Υπουργός δεν ήταν κατάλληλη για μια θέση που απαιτεί τη σφυρηλάτηση συμβιβασμών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Βορρά, οι οποίοι προκρίνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και αυτών του Νότου, που έχουν τη φήμη ότι είναι πιο χαλαροί.

Οι διαφορές αυτές έχουν έρθει στο προσκήνιο ιδιαίτερα μετά την πρόθεση της Γερμανίας και της Γαλλίας να προωθήσουν σχέδιο για Ταμείο Ανάκαμψης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού στα κράτη μέλη. Η εκλογή Ντόναχιου ως εκ τούτου, θεωρείται νίκη των χωρών που τάσσονται κατά του δημοσιονομικού επεκτατισμού και του κοινού ευρωπαϊκού χρέους και παράλληλα ήττα του Γαλλογερμανικού άξονα.

Ο Ιρλανδός κεντροδεξιός Υπουργός Οικονομικών θεωρείται πάντως ένας συνετός διαχειριστής ο οποίος επανέφερε τη χώρα του στον ορθό δημοσιονομικό δρόμο έπειτα από μια ισχυρή ύφεση. Ο Ντόναχιου, τάσσεται υπέρ ενός φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5%, ιδιαίτερα χαμηλού, και αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει τις λεγόμενες επιχειρήσεις Gafa (Google, Amazon, Facebook, Apple), με την Ιρλανδία να φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες των αμερικανικών κολοσσών του Διαδικτύου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εκλογή Ντόναχιου αναβαθμίζει κατά κάποιον τρόπο την Ιρλανδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την στιγμή της Βρετανικής αποχώρησης. Σημειώνεται ότι εκτός του προέδρου του Eurogroup, Ιρλανδοί είναι τόσο ο Επίτροπος Εμπορίου και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.