7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Asia Nikkei: Τι πήγε άσχημα στο «success story» της Ταϊβάν κατά του κορονοϊού

Τι πήγε άσχημα στο «success story» της Ταϊβάν κατά του κορονοϊού

Mια έκρηξη των κρουσμάτων της covid-19 στην Ταϊβάν, μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που είχε καταφέρει μέχρι στιγμής να ελέγξει την εξάπλωση του κορονοϊού, έχει φέρει τις αρχές σε δύσκολη θέση καθώς αναζητούν εμβόλια αφού το απόθεμα των 300.000 δόσεων που διέθεταν έχει αρχίσει να εξαντλείται την ώρα που μόλις το 1% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί. Την ίδια ώρα το ξέσπασμα  φαίνεται να οφείλεται σε δυο πιλότους που βρέθηκαν θετικοί πριν περίπου έναν μήνα και δεν τήρησαν το πρωτοκόλλο ασφαλείας.

Η Ταϊβάν έχει αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο που κατάφερε να ελέγξει την πανδημία από τότε που ξέσπασε, με τις αρχές να μην έχουν επιβάλει lockdown και τη ζωή να κυλά σχεδόν κανονικά χάρη κυρίως σε ένα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης και το κλείσιμο των συνόρων της.

Όμως την τελευταία εβδομάδα η Ταϊβάν έχει ανακοινώσει περισσότερα από 700 εγχώρια κρούσματα covid-19, σε σύνολο 2.107 που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορονοϊό στο νησί. Σήμερα οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το προηγούμενο 24ωρο στην Ταϊβάν καταγράφηκαν 333 νέα, εγχώρια κρούσματα covid-19.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Asia Nikkei τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στις 20 Απριλίου σε πιλότους στο ξενοδοχείο Novotel κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Ταϊβάν οι οποίοι είχαν πάει σε μπαρ και εστιατόρια πριν επιβεβαιωθούν ότι είχαν τον ιό. Αργότερα έγινε γνωστό ότι στο ίδιο ξενοδοχείο βρίσκονταν και εγχώριοι τουρίστες.

Μέχρι τις 7 Μαΐου, υπήρχαν 29 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις - 11 πιλότοι, ένας αεροσυνοδός, έξι μέλη του προσωπικού της Novotel και μέλη των οικογενειών τους. Εκείνη την ημέρα, ο υπουργός Υγείας Τσεν Σιχ-Τσανγκ ανακοίνωσε ότι η Διοίκηση Πολιτικής Αεροναυτικής επέβαλε πρόστιμο στην China Airlines 1 εκατομμύριο δολάρια Νέας Ταϊβάν (35.000 δολάρια) επειδή δεν συμμορφώθηκε με τα κυβερνητικά μέτρα πρόληψης του κορονοιου επιτρέποντας στα μέλη του πληρώματος να παραμείνουν σε μια εγκατάσταση που δεν προβλεπόταν βάση πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τοπικής κυβέρνησης της Ταογιουάν την Παρασκευή, βρέθηκε ότι το ξενοδοχείο Novotel χρησιμοποιούνταν «παράνομα» για καραντίνα, γεγονός το οποίο οδήγησε τις αρχές σε επιβολή πρόστιμο μαμούθ για τα δεδομένα της Ταϊβάν.

Στην Ταϊπέι έχει τεθεί σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι αρχές φοβούνται μια έκρηξη των κρουσμάτων.

Αναζητούνται εμβόλια

Αν και η Ταϊβάν έχει ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της, έχει λάβει περίπου 300.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19, ενώ έχει παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο αυτό όπως και από αυτό της Moderna.

Οι υγειονομικές αρχές σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα να εμβολιάζουν άτομα που δεν περιλαμβάνονται σε όσους έχουν προτεραιότητα, δηλαδή τους ηλικιωμένους και το υγειονομικό προσωπικό.

Η ντε φάκτο πρεσβευτής της Ταϊβάν στις ΗΠΑ, η Χσιάο Μπι- χιμ, δήλωσε το Σάββατο ότι πιέζει τη Moderna να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια που έχει παραγγείλει η Ταϊπέι θα φτάσουν στην ώρα τους, πριν το τέλος Ιουνίου.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- ουέν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα αναμένει περισσότερα εμβόλια από τον Ιούνιο, αν και δεν έδωσε διευκρινίσεις. Επίσης τον Ιούλιο αναμένονται εμβόλια που θα έχουν παραχθεί τοπικά.