8ος χρόνος, ημέρα 2276η
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022

Τι επιπτώσεις θα έχει το μποϋκοτάζ των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου

Τι επιπτώσεις θα έχει το μποϋκοτάζ των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου
Shutterstock

Το διπλωματικό μποϋκοτάζ των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 αποτελεί την πρώτη απόφαση Μπάιντεν που εξόργισε σε τέτοιο βαθμό το Πεκίνο που πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση. Η προσωρινή «εκεχειρία», που προέκυψε από την ανάγκη διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες διενέξεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, το ζήτημα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί μάλλον το ηπιότερο, αν αναλογιστεί κάποιος για παράδειγμα το ζήτημα της Ταϊβάν που έχει δυσχεράνει τη μεταξύ τους επικοινωνία ή τον οικονομικό ανταγωνισμό και τις στρατιωτικό εξοπλισμό. Όπως άλλωστε ανέφερε η Κίνα στην οργισμένη απάντηση της δεν είχε σταλεί κάποια πρόσκληση ακόμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αρνηθούν. Επιπλέον, η έξαρση του κορονοϊού θα μείωνε σημαντικά την πιθανή εκπροσώπηση των ΗΠΑ στη διοργάνωση. Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγάλος συμβολισμός, καθώς οι ΗΠΑ στηλιτεύουν με την πράξη την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Η απόφαση ήταν σίγουρα δύσκολη για τον Αμερικάνο πρόεδρο. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε οι αναφορές συνέκλιναν πως δεν θα καταλήξει στο μποϋκοτάζ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσφέρονται για ακριβώς το αντίθετο, τη συνεννόηση ακόμα και των χειρότερων εχθρών. Το Πεκίνο έσπευσε να τονίσει αυτή τη διάσταση. Ο Μπάιντεν ωστόσο μπορεί να αντιτάξει πως δεν σταμάτησε συμμετοχή αθλητών στη διοργάνωση, αλλά επέλεξε μία μέση λύση.

Ενδεχομένως ένα ζήτημα που προέκυψε από τον αθλητισμό να έγειρε οριακά την πλάστιγγα σε αυτή την πολιτική απόφαση. Άλλωστε, το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Θιβέτ μέχρι την επαρχία της Σινγιάνγκ συζητείται έντονα εδώ και καιρό. Η εξαφάνιση ωστόσο της Κινέζας πρωταθλήτριας του τένις Πενγκ Σουάι, ύστερα από την καταγγελία της για σεξουαλικό εκβιασμό από υψηλά ιστάμενο μέλος του καθεστώτος, αποτέλεσε πρώτο θέμα συζήτησης. Ακόμα και η επανεμφάνιση της, μέσω της μεσολάβησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, (ΔΟΕ) δεν έχει πείσει πολλούς ακόμα για την τύχη της θαρραλέας Κινέζας τενίστριας. H Ομοσπονδία Τένις Γυναικών (WTA) πήγε ένα βήμα παραπάνω, αναστέλλοντας όλες τις διοργανώσεις της που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Κίνα, καθώς κι εκείνες του Χονγκ Κονγκ. Η ΔΟΕ αντίθετα έχει δεχθεί πολλά βέλη κριτικής πως συμμετέχει, έστω και ακούσια, στη σκηνοθέτηση μίας συγκάλυψης του παγκόσμιου κινήματος #MeToo.

Όσο μικρό κι αν είναι το διακύβευμα, η απόφαση Μπάιντεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο φόβος του Πεκίνου, που το αναγκάζει να αντιδρά. Ήδη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται υπό πίεση, για το πως θα διαχειριστούν το ζήτημα της συμμετοχής τους στους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.