Ξεκίνησε το Eurogroup - Διεθνή ΜΜΕ: «Αισιόδοξα μηνύματα για καταρχήν συμφωνία»

Ξεκίνησε το Eurogroup - Διεθνή ΜΜΕ: «Αισιόδοξα μηνύματα για καταρχήν συμφωνία»

Μετά από τρεις αναβολές η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ξεκίνησε στις 10.30 μ.μ. και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για συμφωνία. Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε πως τα πράγματα με Ιταλία και Ολλανδία «κινούνται σε θετική κατεύθυνση», επικαλούμενος διαφορετικές πηγές. Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μία συμφωνία».

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, υπήρξαν εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μάριο Σεντένο και συγκεκριμένους υπουργούς σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ναυάγιο του προηγούμενου Eurogroup, γεγονός που οδήγησε στο να αρχίσει η τηλεδιάσκεψη με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο κ. Σεντένο είχε συνομιλίες με τους υπουργούς της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες

Ο δημοσιογράφος των Financial Times Σαμ Φλέμινγκ επικαλούμενος διάφορες πηγές, ανέφερε στο Twitter πως τα πράγματα με Ιταλία και Ολλανδία «κινούνται σε θετική κατεύθυνση», δηλαδή βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό. «Τώρα πρέπει να δούμε πώς φαίνεται ο πιθανός συμβιβασμός στο ευρύτερο Eurogroup» ανέφερε. 

Φαίνεται ότι η Ιταλία και η Ισπανία αποδέχονται τον συμβιβασμό βάσει του οποίου δεν θα υπάρχουν πρόσθετες υποχρεώσεις για τις χώρες που θα προσφύγουν στον ESM, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν και τις προτάσεις τους προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι Ευρωπαϊοι ΥΠΟΙΚ φαίνεται πως θα συμπεριλάβουν τη χρήση «καινοτόμων εργαλείων». 

«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία», έγραψε νωρίτερα ο Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. «Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε ΟΛΟΙ στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Εν συνεχεία λίγα λεπτά πριν εισέλθει στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroyp σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε πως «δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορονοϊού» και υπογράμμισε πως «είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί».

Η πλήρης δήλωση του προέδρου του Eurogroup είχε ως εξής: «Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή.

Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος.

Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».

Νωρίτερα, με προηγούμενο tweet ανέφερε ότι «πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Από την πλευρά του ο Ο. Σολτς δήλωσε νωρίτερα ότι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι κοντά σε συμφωνία για την έγκριση ενός προγράμματος πολλών δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊου.

«Η συμφωνία είναι πιθανή» δήλωσε ο Σολτς, αναφέροντας παράλληλα ότι η Ολλανδία η οποία έθετε σκληρούς όρους για την Ιταλία και την Ισπανία, δείχνει να έχει αμβλύνει την στάση της.