Θρίλερ με το Brexit στις Βρυξέλλες - Αναβολή σε δύο στάδια εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ

Θρίλερ με το Brexit στις Βρυξέλλες - Αναβολή σε δύο στάδια εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ

Μαραθώνια η συνεδρίαση των «27» στις Βρυξέλλες με φόντο την παράταση για το Brexit που ζήτησε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να προσφέρουν αύριο, Παρασκευή, μια αναβολή του Brexit σε δύο στάδια, που θα εξαρτάται από την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, την επόμενη εβδομάδα.

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία, τότε το μπλοκ θα προσφέρει μια αναβολή του Brexit εώς τις 22 Μαΐου, ανέφεραν οι πηγές.

Αν το κοινοβούλιο καταψηφίσει τη Συμφωνία, τότε η Βρετανία θα πρέπει μέχρι τις 12 Απριλίου να ενημερώσει την ΕΕ αν θα διεξαγάγει ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου).

Αν η Βρετανία συμφωνήσει να διεξαγάγει Ευρωεκλογές, η ΕΕ θα εξετάσει τότε μια μεγαλύτερη παράταση και αν όχι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα συμβεί στις 22 Μαΐου.

Διπλωματικές πηγές προηγουμένως ανέφεραν ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τις δυνατές επιλογές που έχουν σε ό,τι αφορά την αναβολή του Brexit, εξετάζοντας την πιθανότητα να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 7 Μαΐου, ενδεχομένως όμως και μέχρι τα τέλη του έτους ή ακόμη και να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία προς το παρόν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ήθελε να δοθεί αναβολή μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου). Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο ήταν να εγκρίνει το βρετανικό κοινοβούλιο τη Συμφωνία Αποχώρησης, την επόμενη εβδομάδα. Όμως η Γαλλία δεν συμφώνησε και πλέον στο τραπέζι συζητείται η ημερομηνία της 7ης Μαΐου.

Άλλοι ηγέτες πρότειναν να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία ή να δώσουν πολύμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, η Τερέζα Μέι δήλωσε πως «είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο».

«Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή», ανέφερε η Μέι. «Είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία», πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου αναφορικά με την επιστολή της Τερέζα Μέι στην οποία ζητά μικρή παράταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τουσκ θεώρησε πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» υπό μια προϋπόθεση η οποία είναι η υπερψήφιση της παρούσας συμφωνίας από τη βρετανική βουλή.

Ο Τουσκ τόνισε ότι αν οι βρετανοί βουλευτές ψηφίσουν τελικά υπέρ τότε θα ζητήσει από τους εταίρους του να συνέλθουν ειδικά για το ζήτημα αυτό, την αμέσως επόμενη εβδομάδα της ψηφοφορίας προκειμένου να εγκρίνουν την παράταση.

Αναμένεται συνέντευξη της Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της, χωρίς όμως να προσδιορίσει την ακριβή ώρα.