Θετική η Βρετανική Επιτροπή Επανένωσης για την επιστροφή των Γλυπτών

Θετική η Βρετανική Επιτροπή Επανένωσης για την επιστροφή των Γλυπτών

Θετική φέρεται να είναι η Βρετανική Επιτροπή Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε συνέχεια της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού για τον δανεισμό των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αξιωματούχοι της επιτροπής ανέφεραν ότι περιμένουν με ενδιαφέρον τη βρετανική απάντηση, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση μπορέσει να οδηγήσει σε έναν διάλογο είναι καλοδεχούμενη.

Σε γραπτή δήλωση που έστειλε στο ΣΚΑΙ η πρόεδρος της Επιτροπής ντέιμ Τζάνετ Σούζμαν αντιπαραβάλλει την «ευγενική, λογική και ευαίσθητη» στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ως προς τη διαχείριση παρατύπως αποκτηθέντων αποικιακών λαφύρων με την «ανελαστικότητα» που επιδεικνύουν το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο.

Η βρετανική πλευρά «δεν εισέρχεται καν σε συζήτηση επί του θέματος αλλά τηρεί σιγή ασυρμάτου μέσω των διπλωματικών καναλιών και λέει παρωχημένες ιστορίες μέσω των δημοσίων καναλιών», συνεχίζει η διάσημη κλασική ηθοποιός.

Σχολιάζει επίσης ότι το γεγονός πως στην αίθουσα Ντουβίν που φιλοξενεί τα Γλυπτά έχουν αναρτηθεί κείμενα με το «αδύναμο» αφήγημα περί οικουμενικότητας του Βρετανικού Μουσείου, «ίσως το Μουσείο να έχει έναν σπασμό ενόχλησης που αρχίζει να εκδηλώνεται».

 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτιμος Κάτοχος της Έδρας Ελληνικού Πολιτισμού Α.Γ. Λεβέντη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ Πολ Κάρτλετζ σημειώνει σε δική του δήλωση ότι «μια αμοιβαία συμφωνημένη ανταλλαγή πολιτιστικών δανείων είναι σίγουρα προτιμότερη από το αδιάντροπο 'δάνειο' μαλακής διπλωματίας αγάλματος από τον Παρθενώνα στον πρόεδρο Πούτιν πριν από περίπου πέντε χρόνια».

Ο καθηγητής αναφέρεται στο δανεισμό του ακέφαλου αγάλματος του Ιλισσού στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης στα τέλη του 2014. «Εμείς ως Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και πολλοί άλλοι νιώσαμε ότι επρόκειτο για μία υπολογισμένη προσβολή κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

Ο κ. Κάρτλετζ επισημαίνει παράλληλα ότι καλωσορίζει τις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα Γλυπτά, οι οποίες ακολούθησαν τις δηλώσεις του προέδρου Μακρόν για τη χωρίς όρους επιστροφή και επανένωση 26 αφρικανικών αριστοτεχνημάτων από τη Γαλλία.