Θα υπάρξει κι άλλη πανδημία
Επιτροπή ΠΟΥ για κορονοϊό

Θα υπάρξει κι άλλη πανδημία

Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλενα Κλαρκ, που τέθηκε χθες από τον ΠΟΥ επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής για την διεθνή αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε ότι αν ο κόσμος παραμείνει «αργός» στις αντιδράσεις του απέναντι στις πανδημίες, θα αντιμετωπίσει μελλοντικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι η Κλαρκ και η πρώην Πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσο Σέρλιφ θα ηγηθούν της επιτροπής που θα αξιολογήσει την αντίδραση των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αφού αποδέχτηκε τη θέση, η Κλαρκ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα έργο «εξαιρετικά δύσκολο».

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό TVNZ, η πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι η περίπτωση του κορονοϊού ήταν η έκτη φορά μέσα 17 χρόνια που ο ΠΟΥ κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

«Θα υπάρξει κι άλλη πανδημία. Αν ο κόσμος επιδείξει τόσο αργές αντιδράσεις όσο αυτή τη φορά, θα βρεθούμε σε σοβαρή και διαρκή οικονομική, κοινωνική, πολιτική κρίση», είπε.

Δήλωσε ότι θα υπάρξουν πολλές διαβουλεύσεις για την επιλογή των μελών της επιτροπής και τόνισε ότι «Υπάρχει μια πολύ σοβαρή δουλειά που πρέπει να γίνει, να εξετάσουμε δηλαδή με ποιον τρόπο ηγήθηκε ο ΠΟΥ. Διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς; Τι ακριβώς συνέβη; Και όλα αυτά περιλαμβάνουν πολλά πολιτικά ζητήματα».

Η Έλεν Κλαρκ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας από το 1999 έως το 2008, ήταν υποψήφια πριν από τέσσερα χρόνια για την προεδρία του ΟΗΕ.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που έχουν ουσιαστικά απαλλαχθεί από τον κορονοϊό και η οικονομία της έχει επανέλθει στα προ επιδημίας επίπεδα.