«Θα κατεβάσουμε τα ρολά της τουρκικής οικονομίας, αν λάβουμε εντολή»

«Θα κατεβάσουμε τα ρολά της τουρκικής οικονομίας, αν λάβουμε εντολή»

Στην αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ του έχει δώσει εντολή να βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να «κατεβάσει τα ρολά της τουρκικής οικονομίας», όταν του ζητηθεί και πως αυτό μπορεί να γίνει από τη στιγμή που θα δοθεί η σχετική εντολή, προέβη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ABC. Σύμφωνα με τον Στήβεν Μνούτσιν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν άμεσα τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει το hellasjournal.com η ακριβής έκφραση του υπουργού οικονομικών ήταν ως εξής: «Ο πρόεδρος μου έδωσε εντολή να κατεβάσω τα ρολά της τουρκικής οικονομίας και μπορούμε να το κάνουμε αυτό στη στιγμή που θα μας δώσει την εντολή»

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους Κούρδους, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα τιμωρήσει την Τουρκία εάν υπάρξει ανάγκη. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το επόμενο δευτερόλεπτο» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ABC.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «αρχικά αυτές οι κυρώσεις μπορεί να είναι μικρές και στη συνέχεια να μεγιστοποιήσουν την πίεση, έτσι ώστε να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία».

«Ο ρόλος μας στη Συρία δεν ήταν να υπερασπιστούμε τους Κούρδους», είπε ο Μνούτσιν. «Έχουμε μια μακροχρόνια διένεξη μεταξύ των ανθρώπων που μας βοηθούν με τον ISIS και της Τουρκίας, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Τους προειδοποιήσαμε», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, σύμμαχο του κ. Τραμπ, που όμως διαφωνεί μαζί του για την τουρκική εισβολή, ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι «ο Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο πρόεδρος Τραμπ είναι κοντά» και πως «αυτός είναι ένας τομέας (σ.σ.: η τουρκική εισβολή) στον οποίο δεν συμφωνούν. Πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα».

Εν συνεχεία ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε «ότι ο πρόεδρος και το προσωπικό της εθνικής ασφάλειας είναι στην κορυφή της κατάστασης. Το ερώτημά μας No. 1 είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δεν θα νικήσει».