«Θα αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ»

«Θα αποκαταστήσουμε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ»

Η Βολιβία θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, οι οποίες διακόπηκαν το 2009 από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βολιβιανή υπουργός Εξωτερικών, Κάρεν Λονγκαρίτς.

«Θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ», δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της μεταβατικής κυβέρνησης της Βολιβίας σε μια συνάντηση με ανταποκριτές του ξένου Τύπου, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ή να παράσχει επιπλέον λεπτομέρειες για την απόφαση αυτή.

Οι διπλωματικές σχέσεις θα αποκατασταθούν «έχοντας πάντοτε υπόψη ότι αυτή η σχέση μπορεί να δημιουργήσει θετικές καταστάσεις και για τις δύο χώρες και οφέλη για τον τουρισμό της Βολιβίας», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος Μοράλες, που παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου, στο αποκορύφωμα της μετεκλογικής πολιτικής κρίσης, και κατέφυγε στο Μεξικό, διέκοψε τις σχέσεις της χώρας του τον Δεκέμβριο του 2008.

«Ήταν ένα πολιτικό μέτρο που δεν λάμβανε υπόψη παράπλευρες συνέπειες, όπως οικονομικά και εμπορικά ζητήματα», σημείωσε η Λονγκαρίτς.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ονόμασε την Τρίτη νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, έντεκα χρόνια μετά την αμοιβαία απέλαση των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Λα Πας, σε μια ανατροπή της εξωτερικής πολιτικής του Μοράλες.

Κατά τη διακυβέρνηση του σοσιαλιστή πρώην προέδρου, η Βολιβία είχε αναπτύξει προνομιακές σχέσεις με το Ιράν, την Κίνα, την Ρωσία, την Κούβα και την Βενεζουέλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP Photo/Juan Karita