Τέξας: Καθαιρέθηκε ο CEO του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης

Τέξας: Καθαιρέθηκε ο CEO του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης

Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσε χθες την καθαίρεση του διευθύνοντος συμβούλου του, του Μπιλ Μάγκνες, χθες Τετάρτη, καθώς ο σάλος δεν έχει ακόμη κοπάσει μετά το μπλακάουτ εν μέσω του κύματος κακοκαιρίας που άφησε εκατομμύρια Τεξανούς χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και τρεχούμενο νερό για ημέρες.

Η απομάκρυνσή του ακολούθησε τη θύελλα επικρίσεων από τα μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου για το πώς χειρίστηκε την κρίση ο διαχειριστής, το Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), ωθώντας έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρισμού της πολιτείας να κηρύξει πτώχευση και αρκετούς ακόμη να κοντέψουν να χρεοκοπήσουν.

Το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την ασυνήθιστη σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα πολιτεία του αμερικανικού νότου στα μέσα Φεβρουαρίου έθεσε προσωρινά εκτός λειτουργίας τα μισά από τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια. Υπήρξαν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης που έπληξαν ως και 4 εκατ. πολίτες, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και οι τιμές του ρεύματος να απογειωθούν, φθάνοντας ακόμη και στο δεκαπλάσιο του φυσιολογικού επιπέδου για την εποχή.

Η απόφαση του ERCOT να διώξει τον Μπιλ Μάγκνες σηματοδοτεί «απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που έπληξε όλη την πολιτεία μας πριν από δύο εβδομάδες», τόνισε ο Κεν Πάξτον, ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης.

Η απόφαση θα δώσει την ευκαιρία να αναλάβει «νέα ηγεσία» τον διαχειριστή που θα μπορέσει «πιο αποτελεσματικά να κάνει προετοιμασίες των πόρων μας για την περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων ακραίων καιρικών φαινομένων», πρόσθεσε ο κ. Πάξτον μέσω Twitter.

Ο αντικυβερνήτης του Τέξας, ο Νταν Πάτρικ, ο οποίος αξίωσε τη Δευτέρα οι επικεφαλής του ERCOT και της Επιτροπής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας να παραιτηθούν, επίσης σχολίασε με ικανοποίηση την εξέλιξη.

Το τοπικό κοινοβούλιο μπορεί πλέον να αρχίσει «να διορθώνει τα στραβά», τόνισε ο κ. Πάτρικ.

Σε ανακοίνωση του ERCOT, αποσπάσματα της οποίας αναπαρήγαγαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται πως στον Μπιλ Μάγκνες επρόκειτο να επιδοθεί ειδοποίηση πως θα καθαιρεθεί εντός 60 ημερών και ότι ο διαχειριστής θα αρχίσει την αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου άμεσα.

Ο κ. Μάγκνες δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων και επικρίσεων από τεξανούς κοινοβουλευτικούς την περασμένη εβδομάδα διότι επέτρεψε οι τιμές του ρεύματος να παραμείνουν ακόμη και 450 φορές υψηλότερες από το φυσιολογικό επίπεδο το τρέχον διάστημα ακόμη και αφού πέρασε η απειλή για το δίκτυο.

Οι επτά από τους 15 διευθυντές του ERCOT παραιτήθηκαν μετά το σάλο που προκλήθηκε, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ο καθ’ ύλη αρμόδιος για την επίβλεψη του διαχειριστή, υπέβαλε με τη σειρά του την παραίτησή του τη Δευτέρα.