Τερματισμό της εισβολής ζητά ο Τραμπ - Κυρώσεις σε Τούρκους υπουργούς

Τερματισμό της εισβολής ζητά ο Τραμπ - Κυρώσεις σε Τούρκους υπουργούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «τερματίσει την εισβολή» των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και να κηρύξει «άμεσα κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, γνωστοποίησε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ προέτρεψε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης τον Ερντογάν να αρχίσει «διαπραγματεύσεις με τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία», ανέφερε ο Πενς, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ταξιδέψει προσεχώς στην Τουρκία κατ' εντολή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] ήταν πολύ αυστηρός με τον πρόεδρο Ερντογάν», διαβεβαίωσε ο Πενς, ο οποίος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία», είπε εξάλλου ο αμερικανός αντιπρόεδρος, καθώς ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα σκληρότερες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και για το ότι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή επιχειρήσεων αναδιπλώθηκαν.

«Η Τουρκία δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι»

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε χθες Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας.

«Ο πρόεδρος [Τραμπ] εξασφάλισε τη δέσμευση του προέδρου Ερντογάν ότι δεν θα γίνει επίθεση στην πόλη Κομπάνι», είπε ο Πενς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στον ίδιο και στον υπηρεσιακό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν να ηγηθούν μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία για να αποπειραθεί να «βάλει τέλος στην αιματοχυσία».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε σειρά κυρώσεων σε βάρος τούρκων υπουργών και υπουργείων για να πιέσει την Άγκυρα να τερματίσει την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Το αμερικανικό Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, ο Ντ. Τραμπ αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως ξεκαθάρισε στον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ότι «η δράση της Τουρκίας προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και δημιουργεί προϋποθέσεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου», ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «είμαι έτοιμος να καταστρέψω τάχιστα την τουρκική οικονομία αν οι τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν αυτό το επικίνδυνο και καταστροφικό μονοπάτι».

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ που απέσυρε από τη Συρία «θα αναπτυχθούν ξανά και θα παραμείνουν στην περιοχή προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση και να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη επανάληψη του 2014, όταν η παραμελημένη απειλή του ISIS ξεκίνησε να μαίνεται σε Ιράκ και Συρία».

Διαβάστε ακόμη:

- Μακρόν σε Τραμπ: «Ανάγκη» να αποφευχθεί η ανασύνταξη του ΙΚ μετά την τουρκική εισβολή

- Bloomberg: Το Κογκρέσο περιμένει περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας