«Τεράστια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα απειλεί τις ΗΠΑ»
Π. Κρούγκμαν

«Τεράστια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα απειλεί τις ΗΠΑ»

Για μια «τεράστια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορονοϊού έκανε λόγο ο βραβευμένος με νόμπελ οικονομολόγος  Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι τα 2 τρισ. δολαρίων είναι «ανακουφιστικού χαρακτήρα» και το ποσό ίσως χρειαστεί να φτάσει τα 5 τρισ. δολάρια.

Ο νομπελίστα οικονομολόγος, μιλώντας στο Business Insider,  προέβλεψε ότι την ώρα που η αμερικανική οικονομία θα είναι έτοιμη να ανακάμψει, θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις κρατικών υπαλλήλων και περικοπές των επιδομάτων ανεργίας εκτός και η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Αναφερόμενος στο ήδη υπάρχων πακέτο των 2 τρις δολαρίων σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα γιγάντιο πακέτο ανακουφιστικού χαρακτήρα, που δυστυχώς, παρά το μέγεθός του, πιθανώς δεν θα είναι αρκετά μεγάλο».

«Περίπου το 20%-25% της οικονομίας θα κατεβάσει ρολά για παρατεταμένη περίοδο. Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα απωλεσθέντα εισοδήματα των ανθρώπων, αλλά όχι στο 100%. Έχουμε μια οικονομία της τάξης των 20 τρισ. δολαρίων ετησίως, άρα ίσως χρειαστούν 4-5 τρισ. δολάρια» ανέφερε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση στις ΗΠΑ θα παραταθεί ακόμη κι όταν υποχωρήσει η πανδημία διότι οι τοπικές κυβερνήσεις στις κατά τόπους πολιτείες οφείλουν  να κρατούν ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς τους κάθε χρόνο. 

AP Photo/Ahn Young-joon