Εκτός ανάπτυξης δικτύων 5G και επισήμως η Huawei
Βρετανία

Εκτός ανάπτυξης δικτύων 5G και επισήμως η Huawei

Σε μια απόφαση με ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες και παραμέτρους η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε και επισήμως να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei από την ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου 5G.

Συγκεκριμένα, μετά την σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, οι τοπικοί πάροχοι τηλεφωνίας στη Βρετανία δεν θα μπορούν να προμηθεύονται υλικό από την Huawei μετά το τέλους του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, υποχρεούνται μέχρι το 2027 να αποσύρουν εξοπλισμό της Κινεζικής εταιρείας. 

Οι τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου - EE, O2, Three και Vodafone – προσφέρουν υπηρεσίες 5G τους τελευταίους έξι μήνες, έχοντας μερικό εξοπλισμό της Huawei.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα ικανοποιεί εν μέρει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι ήθελαν πλήρη αποκλεισμό και απόσυρση της Huawei ως το 2023.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι η Huawei θα συμμετείχε στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο βουλευτών των Συντηρητικών όσο και της Ουάσιγκτον.

Βάσει της αρχικής απόφασης, οι "υψηλού κινδύνου" επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον πυρήνα και στα ευαίσθητα βασικά μέρη του δικτύου 5G, ενώ παράλληλα το ανώτατο όριο συμμετοχής στα "μη ευαίσθητα σημεία" τοποθετουνταν στο 35%.

Ωστόσο, η πίεση της Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο να αποκλείσει την Huawei, οι  αμερικανικές κυρώσεις στην εταιρεία, η πανδημία του κορονοϊού και η αλλαγή του status quo στο Χονγκ Κονγκ συνέβαλαν ώστε η κυβέρνηση Τζόνσον να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης θεωρείται νίκη για τον Λευκό Οίκο ο οποίος θεωρεί την κινεζική εταιρεία κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των κρατών της Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προειδοποίηση προς το Λονδίνο είχε απευθύνει και ο στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον ο οποίος είχε κάνει λόγο για ενδεχόμενο απόσυρσης των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων που εδρεύουν στη Βρετανία αν η κυβέρνηση της επέτρεπε να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ο κινεζικός κολοσσός.

Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ρόλο στις παραπάνω εξελίξεις έπαιξε και η ανάγκη της Βρετανικής κυβέρνησης να επιτύχει εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον στη "μετά Brexit" εποχή. 

Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να ηγηθεί μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που αποκαλείται "D10" ώστε η κινεζική εταιρεία να αποκλειστεί από πολλές χώρες "δυτικής επιρροής". Ο Τζονσον φέρεται να εισηγείται μάλιστα στην πρωτοβουλία αυτή να μετέχουν τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), συν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. 

Με φόντο τα παραπάνω, κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το Πεκίνο, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσε ως μοχλό πίεσης την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου επί βρετανικού εδάφους για να λάβει έγκριση η Huawei.