Τελεσίγραφο των σκληρών του Brexit στη Μέι: Ψηφίζουμε τη συμφωνία εφόσον παραιτηθείς

Τελεσίγραφο των σκληρών του Brexit στη Μέι: Ψηφίζουμε τη συμφωνία εφόσον παραιτηθείς

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, μετά και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έδωσε μικρή παράταση στην κυβέρνηση Μέι για το Brexit.

Εν μέσω πληροφοριών, που θέλουν να της ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις να παραιτηθεί, η Τερέζα Μέι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων μέλη του υπουργικού συμβουλίου και βουλευτές πιστεύουν ότι πρέπει να ανακοινώσει το πότε ακριβώς θα αποχωρήσει, προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τη συμφωνία, στην οποία έχει καταλήξει με τους 27 της κοινότητας.

Ενδεικτικά η εφημερίδα «Sun» του Ρούμπερτ Μέρντόχ έχει βασικό άρθρο: «Ο χρόνος σου τελείωσε Τερέζα», τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος να περάσει η συμφωνία της είναι να δεσμευτεί για την αποχώρηση της. 

Ο Μπόρις Τζόνσον πρώην Υπουργός Εξωτερικών και βασικός υποστηρικτής του Brexit φέρεται να είπε στη Μέι ότι μπορεί να εξασφαλίσει την στήριξη των σκληρών του Brexit για την υπερψήφιση της συμφωνίας εφόσον η πρωθυπουργός ορίσει ημερομηνία παραίτησης. 

«Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Τερέζα Μέι είπε στον Μπόρις Τζόνσον, τον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, τον Στιβ Μπέικερ, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, τον Ντέιβιντ Ντέιβις και άλλους πως θα παραιτηθεί αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, περιλαμβανομένου του backstop που μισούν», έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πρέστον.

Χθες πάντως υπουργοί, μεταξύ των οποίων και θεωρούμενοι ως βασικοί υποψήφιοι να την διαδεχθούν, διέψευδαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να «αλλάξει ο καπετάνιος στο πλοίο». 

Μεταξύ αυτών, που έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στην πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, ο de facto αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ. Ο τελευταίος δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Ψηφοφορία στη Βουλή σήμερα

Για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί μια ακόμη συζήτηση του κοινοβουλίου για το Brexit. Η συζήτηση αναμένεται ότι αργά το βράδυ θα καταλήξει σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την ΕΕ.

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνεται μία διακομματική (των Όλιβερ Λέτουιν, Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν), που φαίνεται να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής υποστήριξη και αφορά τη διεξαγωγή μίας σειράς ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο από τις οποίες θα αναδειχθεί ποιες από τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν κερδίζει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή σχετικά με το Brexit.

Έτοιμη η ΕΕ για το no-deal

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία είναι «όλο και πιο πιθανή» δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά την παράταση δύο εβδομάδων στη Βρετανία για να επιλύσει το πολιτικό της αδιέξοδο, αλλά και στον απόηχο της έντονης φημολογίας που θέλει την Τερέζα Μέι να δέχεται πιέσεις για παραίτηση. 

AP Photo