Τελεσίγραφο Γιούνκερ για Brexit: Έγκριση της συμφωνίας μέχρι την 12η Απριλίου - Έτοιμη η ΕΕ

Τελεσίγραφο Γιούνκερ για Brexit: Έγκριση της συμφωνίας μέχρι την 12η Απριλίου - Έτοιμη η ΕΕ

Μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει περαιτέρω χρονικό περιθώριο για την κύρωση της υφιστάμενης συμφωνίας για το Brexit έστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την ώρα που στην Μεγάλη Βρετανία η Τ. Μέι βρίσκεται εν μέσω αντιδράσεων και εντός της κυβέρνησής της. Το πρωί παραιτήθηκε ο υφυπουργός Ουαλίας και το μεσημέρι ο υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit

«Μια "μη συμφωνία" τα μεσάνυχτα στις 12 Απριλίου είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Δεν είναι το αποτέλεσμα που επιθυμώ, αλλά είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω βεβαιωθεί ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η προθεσμία έως τις 12 Απριλίου δίδεται προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η «καλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ».

«Βάσει των δηλώσεων της βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων», ανέφερε ο Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Εάν δεν το πράξει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση».

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο βρετανός κεντρικός τραπεζίτης

Παράλληλα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα αντιμετωπίζει «ανησυχητικά υψηλό» κίνδυνο να βρεθεί εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία, το οποίο - όπως επισήμανε- μπορεί να συμβεί ξαφνικά και από ατύχημα ακόμα και αν αυτή δεν είναι η πρόθεση των πολιτικών ηγετών.

Επίσης, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News, χαρακτήρισε «απόλυτη ανοησία» το επιχείρημα που προωθούν ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit, ότι η Βρετανία θα μπορούσε να πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές με μηδενικούς δασμούς εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Όπως ανέφερε πάντως ο κ. Κάρνεϊ, «η κυβέρνηση είναι αντίθεση με τη... μη συμφωνία, η ΕΕ είναι αντίθετη με τη μη συμφωνία, κι όμως είναι ένα ενδεχόμενο, το προεπιλεγμένο ενδεχόμενο». Όπως εξήγησε ο ίδιος, «έτσι η μη συμφωνία μπορεί να συμβεί, θα μπορούσε να συνέβαινε από ατύχημα, θα συνέβαινε ξαφνικά και δεν θα υπήρχε καμία μετάβαση - θα ήταν μια ατυχής διαταραχή του Brexit».

Σημειώνεται ότι διοικητής της BoE είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι ένα άτακτο Brexit θα μπορούσε να επιφέρει μείωση της οικονομικής παραγωγής της χώρας κατά σχεδόν 5%, όσο περίπου και η οικονομική κρίση του 2008.

Σήμερα επανέλαβε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Βρετανίας είναι καλά προετοιμασμένος για ένα Brexit με επιπλοκές, επισημαίνοντας όμως ότι άλλοι τομείς της οικονομίας, ειδικά οι εξαγωγές της χώρας, θα υποφέρουν.

«Εμφύλιος» στους Συντηρητικούς της Τ. Μέι

Ισχυρούς κλυδωνισμούς και σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο κόμμα των Συντηρητικών η χθεσινή πρόσκληση της Τερέζα Μέι προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν για να βρουν από κοινού μια λύση στο αδιέξοδο. Οι συνομιλίες των δυο πλευρών θα ξεκινήσουν σήμερα. 

«Η Τερέζα Μέι πυροδότησε τον εμφύλιο των Συντηρητικών για την Ευρώπη» γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, ενώ η ρεπόρτερ του BBC Λόρα Κιούσμπέργκ έγραψε «η Μέι προσπάθησε να περάσει τη συμφωνία με τους Brexiteers και απέτυχε, τώρα θα προσπαθήσει να την περάσει με της ψήφους των Εργατικών». 

Ήδη μέλη του European Research Group (ERG) εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για την πρόθεση της πρωθυπουργού με πρώτον τον Τζέικομπ Ρις-Μόγκ ο οποίος είπε  «η Μέι προσπαθεί να συνάψει συμφωνία με έναν γνωστό σκληρό Μαρξιστή». O Μπόρις Τζόνσον, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και σκληρός υποστηρικτής του Brexit δήλωσε «Εμπιστεύεται τους τελικούς χειρισμούς του Brexit στους Εργατικούς».

H ανακοίνωση της Μέι προκάλεσε την παραίτηση του Νάιτζελ Άνταμς υφυπουργού υπεύθυνου για την Ουαλία  ο οποίος άφησε έντονες αιχμές στην επιστολή προς την πρωθυπουργό λέει μεταξύ άλλων «Φαίνεται πως τώρα εσείς και το υπουργικό σας συμβούλιο αποφασίσατε ότι μία συμφωνία - φτιαγμένη με έναν Μαρξιστή, που ποτέ στην πολιτική του ζωή δεν έβαλε πρώτο το συμφέρον της Βρετανίας - είναι καλύτερη από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία».

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian, τουλάχιστον 60 βουλευτές των Συντηρητικών και μέλη του ERG «είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες, η Μέι είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε από την ηγεσία του κόμματος στην περίπτωση που η συμφωνία περνούσε από την Βουλή των Κοινοτήτων έχοντας ως αντάλλαγμα της στήριξης των σκληρών του Brexit, η οποία όμως δεν αποδείχθηκε αρκετή.

Φωτογραφία AP