Τελεσίγραφο 60 ημερών από ΗΠΑ σε Ρωσία για συμμόρφωση με την πυρηνική Συνθήκη INF

Τελεσίγραφο 60 ημερών από ΗΠΑ σε Ρωσία για συμμόρφωση με την πυρηνική Συνθήκη INF

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την προσχώρησή τους στην Συνθήκη εντός 60 ημερών εκτός αν η Ρωσία επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση στην INF. Πρόσθεσε ότι μόνο η Μόσχα μπορεί να διασώσει τη Συνθήκη, με το να παραδεχθεί τις παραβιάσεις της και να επιστρέψει στη τήρηση αυτής.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει "πολλές συστοιχίες με πυραύλους SSC-8", αναφερόμενος στο σύστημα πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ'' αυτήν παραβιάζει την INF.

"Το εύρος του καθιστά μια άμεση απειλή για την Ευρώπη", δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τους νατοϊκούς ομολόγους του.

Η απάντηση της Μόσχας στο αμερικανικό τελεσίγραφο

Η Μόσχα τηρεί αυστηρά τις διατάξεις της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) και αυτό η Ουάσινγκτον το γνωρίζει δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στο τελεσίγραφο 60 ημερών που παρέδωσαν οι ΗΠΑ για να συμμορφωθεί η Ρωσία στους όρους της Συνθήκης.

«Η Ρωσία τηρεί αυστηρά τις διατάξεις της Συνθήκης INF και η αμερικανική πλευρά το γνωρίζει», τόνισε η Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίος παρότρυνε την Μόσχα να αποδείξει την συμμόρφωσή της στην Συνθήκη, όπως ζητά η Ουάσινγκτον, για να διαφυλάξει αυτή την κομβική σημασίας συμφωνία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν τη θέση των ΗΠΑ ότι «η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF».

«Στηρίζουμε σθεναρά τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF» ανέφερε το ανακοινωθέν των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγγείλει την 20ή Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την INF. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να «προστατευθεί» η Συνθήκη, που χαρακτήρισε «κρίσιμη για την ασφάλεια» της Γηραιάς Ηπείρου και του κόσμου.

Για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της να καταγγείλει τη σύμβαση INF, πρέπει από τη μια η Ρωσία να «παραδεχθεί» ότι επιδόθηκε σε προσπάθεια «εξαπάτησης» των ΗΠΑ και, από την άλλη, να καταστρέψει τους πυραύλους που την παραβιάζουν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ