Τεχεράνη: Ιρανοί υπήκοοι τα θύματα του καταρριφθέντος Boeing με διπλή υπηκοότητα

Τεχεράνη: Ιρανοί υπήκοοι τα θύματα του καταρριφθέντος Boeing με διπλή υπηκοότητα

Ιρανούς πολίτες θεωρεί η Τεχεράνη τα θύματα του ουκρανικού Boeing των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών το οποίο καταρρίφθηκε «εκ λάθους» στις 11 Ιανουαρίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

Πολλοί εκ των 176 επιβαινόντων του αεροσκάφους που έχασαν την ζωή τους κατά τη συντριβή του μοιραίου Boeing ήταν Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα, κάτι που όμως δεν αναγνωρίζει η Ισλαμική Δημοκρατία. Πενήντα-επτά υπήκοοι Καναδά ήταν μεταξύ των θυμάτων, μεταδίδει το Reuters.

«Ενημερώσαμε τον Καναδά ότι η Τεχεράνη θεωρεί τους επιβάτες με διπλή υπηκοότητα που σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους ως Ιρανούς πολίτες…Το Ιράν πενθεί τους θανάτους τους», τόνισε ο Μουσαβί στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν απέρριψε την ιρανική θέση περί διπλής υπηκοότητας, χαρακτηρίζοντας την ως «ανοησίες». Ο πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό δήλωσε την Παρασκευή πως το ζήτημα δεν έχει στην πραγματικότητα προκύψει, καθώς οι Ιρανοί αναγνωρίζουν τη σημασία των επιθυμιών των οικογενειών των θυμάτων.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε διαβεβαιώσεις από αυτούς (Ιράν) πως αυτό θα συμβεί», είπε ένας Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος σήμερα, αναφερόμενος στο σεβασμό της επιθυμίας των οικογενειών. «Φυσικά, θα τους κρίνουμε με βάση τις ενέργειές τους».

Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.