Τανζανία: 136 οι νεκροί από το ναυάγιο στη λίμνη Βικτόρια - Φόβοι για πάνω από 200 θύματα

Τανζανία: 136 οι νεκροί από το ναυάγιο στη λίμνη Βικτόρια - Φόβοι για πάνω από 200 θύματα

Τουλάχιστον 136 σοροί έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα από τη λίμνη Βικτόρια της Τανζανίας, μετά το χθεσινό ναυάγιο ενός φεριμπόουτ μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός. Ωστόσο, οι αγνοούμενοι είναι πολλοί και οι διασώστες εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός πιθανόν να ξεπεράσει τους 200.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το φεριμπότ μετέφερε περισσότερους από 300 ανθρώπους όταν βυθίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης λίγα μόλις μέτρα από την αποβάθρα του Ουκουρέουε, του μεγαλύτερου νησιού της λίμνης, που ανήκει στην Τανζανία.

Τριάντα-επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα νερά της λίμνης, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Σάνα, τον περιφερειακό διοικητή της αστυνομίας της Μουάντζα, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικώς σήμερα στο Reuters.

Ο ίδιος είπε ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν σήμερα περισσότεροι διασώστες και ότι ξεκίνησε εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας. Δεν έδωσε ωστόσο ακριβή αριθμό διασωστών.

Ο αριθμός των επιβατών του φεριμπότ επίσης δεν είναι εύκολο να διευκρινιστεί καθώς έχουν χαθεί πλήρωμα και εξοπλισμός, ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η εκπρόσωπος της εθνικής διαχειρίστριας εταιρείας των φεριμπότ, της Temesa, δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης στο πλοίο και είχε επιδιορθώσει δύο από τις μηχανές του.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το φεριμπότ μετέφερε και φορτίο όταν ναυάγησε κοντά στην αποβάθρα. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά η υπερφόρτωση είναι συχνά η αιτία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές σοβαρές ναυτικές τραγωδίες στην Τανζανία. Το 1996 τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βύθιση ενός φεριμπότ στη λίμνη Βικτόρια. Το 2012, 145 άνθρωποι πνίγηκαν όταν ένα φεριμπότ βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Τανζανίας, στο Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ