7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Ταλιμπάν: Καταδικάζουν την επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ - Σύντομα θα ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση

Ταλιμπάν: Καταδικάζουν την επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ - Σύντομα θα ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση
AP Photo/Patrick Semansky, Pool, File

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν σήμερα την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με έναν εκπρόσωπό τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος».

«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος», ανέφερε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ «δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν».

Νωρίτερα υπόψιν, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Επιπροσθέτως ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ επεσήμανε ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε του αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε», τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο» να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Τέλος, ο Μουτζαχίντ επανέλαβε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.

Διαβάστε ακόμα:

Καμπούλ - Αεροδρόμιο: Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με επανέναρξη «επιχειρήσεων» - Άρχισε η «υποχώρηση» των δυνάμεων των ΗΠΑ

Καμπούλ: Στενεύει ο χρόνος για την απομάκρυνση πολιτών

Μακρόν: Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή

ΝΑΤΟ: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην Καμπούλ

Πρ. ΥΦΥΠΕΞ Γερμανίας: Πρέπει να μιλήσουμε με τους Ταλιμπάν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ