Ταϊλάνδη: Ανεστάλη η λειτουργία τηλεοπτικού δικτύου - Συνεχίζονται οι φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις

Ταϊλάνδη: Ανεστάλη η λειτουργία τηλεοπτικού δικτύου - Συνεχίζονται οι φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις

Δικαστήριο στην Ταϊλάνδη ζήτησε σήμερα την αναστολή της λειτουργίας ενός διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού που επικρίνει την κυβέρνηση της χώρας και ο οποίος κατηγορήθηκε ότι παραβιάζει τα έκτακτα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί προκειμένου να τερματιστεί το φιλοδημοκρατικό κίνημα στη χώρα που ξέσπασε πριν τρεις μήνες.

Το Voice TV κατηγορείται επίσης ότι παραβίασε τον Νόμο περί Διαδικτυακών Εγκλημάτων επειδή ανήρτησε "ψευδείς πληροφορίες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Ποτσαπόνγκ Νονταϊσόνγκ.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, η οποία απαγόρευσε τις διαδηλώσεις και τη δημοσίευση ειδήσεων τις οποίες κρίνει ότι βλάπτουν την εθνική ασφάλεια, καθώς προσπαθεί να καταπνίξει τις διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Πραγιούτ-Τσαν-Ο-Τσαν και της πανίσχυρης μοναρχίας.

Ο Ριτικόρν Μαχακασαμπχόρν, διευθυντής σύνταξης του Voice TV, δήλωσε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο θα εξακολουθήσει να εκπέμπει μέχρι να λάβει την απόφαση του δικαστηρίου. "Επιμένουμε ότι λειτουργούμε βάσει των δημοσιογραφικών μας αρχών και θα εξακολυθήσουμε να εργαζόμαστε", είπε.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι και άλλοι τρεις δημοσιογραφικοί όμιλοι ερευνώνται.

Ένα μέρος του Voice TV ανήκει στην οικογένεια Σιναουάτρα, του πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα και της αδελφής του Γινγκλάκ, την οποία ανέτρεψε ο Πραγιούτ με το πραξικοπημα του 2014. Και οι δύο έχουν φύγει από την Ταϊλάνδη για να γλιτώσουν τις διώξεις, τις οποίες έχουν χαρακτηρίσει πολιτικές.

Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση εδώ και δεκαετίες εναντίον της μοναρχίας στην Ταϊλάνδη και του Πραγιούτ, ο οποίος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οργάνωσε τις εκλογές πέρυσι με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν κυρίως νέοι και φοιτητές, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία που συμμετείχαν στις συγκρούσεις που σημειώνονταν επί χρόνια μεταξύ των υποστηρικτών του Τακσίν και αυτών της μοναρχίας, προτού αναλάβει την εξουσία ο Πραγιούτ.

Το φιλοδημορατικό κίνημα ενισχύθηκε την προηγούμενη Πέμπτη όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις συναθροίσεις περισσότερων από τεσσάρων ατόμων και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και κάποιους από τους επικεφαλής του κινήματος.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Εξάλλου σήμερα το υπουργικό του συμβούλιο συμφώνησε να συγκαλέσει εκτάκτως το κοινοβούλιο --όπου την πλειοψηφία έχουν οι υποστηρικτές του Πραγιούτ-- την επόμενη εβδομάδα ώστε να συζητηθεί η κρίση.