Ταϊβάν: Προβάδισμα για την υποψήφια πρόεδρο που αντιμάχεται την Κίνα

Ταϊβάν: Προβάδισμα για την υποψήφια πρόεδρο που αντιμάχεται την Κίνα

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσαι Ινγκ-Γουεν έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντίπαλου της στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην χώρα και τις οποίες παρακολουθεί στενά το Πεκίνο. 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η Τσάι έχει διαφορά τουλάχιστον 500,000 ψήφων από τον Χαν Κουο-Γιου του κόμματος Κουομιτανγκ. 

Το αυξημένο ενδιαφέρον του Πεκίνου έγκειται όχι μόνο στις ιστορικές διάφορες των δύο χωρών αλλά και στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ τις οποίες, η πολιτική ηγεσία της Ταϊβάν βλέπει με ιδιαίτερη θέρμη και συμπάθεια. 

Οι σχέσεις με το Πεκίνο αποτελουν εξάλλου το βασικό ζήτημα των εκλογών. Παρότι το Κουομιτανγκ είναι το παραδοσιακά μεγαλύτερο κόμμα της χώρας το οποίο ιδρύθηκε από τον Τσιανγκ Και-Σεκ τον "πατέρα" της Ταϊβάν, τάσσεται υπέρ των στενοτερων οικονομικών πολιτικών και επιχειρηματικών δεσμών με το Πεκίνο.  

Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2016,  εμφανίζεται από την αλλη, ως εγγυήτρια των δημοκρατικών αξιών απέναντι στον αυταρχισμό του Πεκίνου και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ, η Τσάι  διάβασε αποσπάσματα από μια επιστολή που είπε ότι έλαβε από έναν νέο άνθρωπο από το Χονγκ Κονγκ. Η επιστολή σύμφωνα με την πρόεδρο της Ταϊβάν έγραφε «Ζητώ από τον λαό της Ταϊβάν να μην πιστεύει τους Κινέζους Κομμουνιστές, να μην πιστεύουν κανένα προ-κομμουνιστή αξιωματούχο και να μην πέσουν στην παγίδα χρημάτων της Κίνας».

Η Ταϊβάν και η Κίνα έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όταν τερματίστηκε ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος με την επικράτηση των κομμουνιστών στο Πεκίνο. Οι ηττημένοι εθνικιστές κατέφυγαν στη νήσο, όπου ο Τσιανγκ Και-Σεκ ίδρυσε την σημερινή Ταϊβάν. 

Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και δεν παύει να ζητεί την «επανένωση» της με την ηπειρωτική Κίνα, κάτι που αποτελεί άλλωστε έναν από τους βασικούς σκοπούς του Σι Τζινπινγκ.