7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Ταϊβάν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις πιέσεις της Κίνας

Ταϊβάν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις πιέσεις της Κίνας
AP Photo/Chiang Ying-ying

Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις της Κίνας και θα υπερασπιστεί το δημοκρατικό της σύστημα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της Τσάι Ινγκ-γουεν, έπειτα από την είσοδο αριθμού ρεκόρ κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν υπό τη διαρκή απειλή μιας εισβολής της Κίνας, η οποία θεωρεί το έδαφος αυτό ως μια από τις επαρχίες της. Το Πεκίνο απειλεί να προσφύγει στη βία στην περίπτωση που η νήσος ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα και να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να πάρει τον δρόμο που έχει χαράξει για μας η Κίνα», τόνισε η Τσάι σε ομιλία της για την εθνική εορτή της Ταϊβάν, κατά την οποία υπογράμμισε ότι η νήσος βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας».

«Κι αυτό διότι ο δρόμος που έχει χαράξει η Κίνα δεν προσφέρει ούτε έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής στην Ταϊβάν, ούτε κυριαρχία στους 23 εκατομμύρια πολίτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε σε μια χαλάρωση (...) στις σχέσεις (με το Πεκίνο) και δεν θα ενεργήσουμε με απερίσκεπτο τρόπο, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ο λαός της Ταϊβάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις», σημείωσε εξάλλου η Τσάι, επαναλαμβάνοντας πρότασή της για συνομιλίες με την Κίνα σε ισότιμη βάση. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Πεκίνο στην ομιλία της.

Υπογραμμίζεται ότι ότι η Κίνα αρνείται να έχει επαφές μαζί της, χαρακτηρίζοντάς τη μια αυτονομίστρια που αρνείται να αναγνωρίσει ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα «μίας Κίνας», και δεν αναγνωρίζει την κυβέρνησή της.

Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε επίσημη επικοινωνία της Κίνας με την Ταϊπέι έχει διακοπεί μετά την εκλογή το 2016 της Τσάι, ενώ το Πεκίνο εντείνει την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν.

Χθες, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε σήμερα για μια αναπόφευκτη «επανένωση» με την Ταϊβάν με «ειρηνικά» μέσα, την ώρα που η νήσος γνωστοποιεί τις τελευταίες ημέρες την είσοδο αριθμού ρεκόρ αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στη ζώνη της αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας.

Το μέλλον της Ταϊβάν βρίσκεται στα χέρια του λαού της και η τρέχουσα κοινή γνώμη είναι πολύ σαφής όσον αφορά την απόρριψη του μοντέλου της Κίνας «μια χώρα, δύο συστήματα», ανακοίνωσε λίγο αργότερα το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν, αντιδρώντας στις δηλώσεις του κινέζου Προέδρου.

Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της νήσου κάλεσε σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του την Κίνα να εγκαταλείψει τα «προκλητικά της βήματα εισβολής, παρενόχλησης και καταστροφής».

Ο κινέζος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 110η επέτειο της Επανάστασης του 1911, με την οποία ανατράπηκε η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από την αρχή της χρονιάς, περισσότερα από 600 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας έχουν εντοπιστεί στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, έναντι 380 που είχαν εντοπιστεί το 2020.

Ταϊβάν: Κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα

Αμερικανός Αξιωματούχος: Μια πολεμική σύγκρουση στην Ταϊβάν θα «γονατίσει» την παγκόσμια οικονομία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ