Τα τελευταία πέντε χρόνια τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ

Τα τελευταία πέντε χρόνια τα θερμότερα που καταγράφηκαν ποτέ

Η πενταετία 2015-2019 αναμένεται να αποτελέσει τη θερμότερη περίοδο που έχει καταγραφεί ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το φετινό καλοκαίρι, εκτιμά ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως η μέση θερμοκρασία για αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι υψηλότερη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την περίοδο 1850-1900.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, τα οποία δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ την παραμονή της Συνόδου για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, ήδη τα προηγούμενα τέσσερα έτη είχαν καταγραφεί ως τα θερμότερα από το 1850, ενώ ο Ιούλιος του 2019 κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας, με αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα να πλήττουν την Ευρώπη. 

Αύξηση παρατηρείται και στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι το 2019 θα κυμαίνονται «στα ίδια υψηλά επίπεδα» με το 2018..

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της έκθεσης, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να φθάσει σε νέο υψηλό στα τέλη του 2019, και συγκεκριμένα στα 410 μέρη ανά εκατομμύριο.

Η έκθεση κρούει το «καμπανάκι του κινδύνου» τονίζοντας πως «το χάσμα μεταξύ όσων η διεθνής κοινότητα θέλει να επιτύχει και της πραγματικότητας των σχεδίων δράσης για το κλίμα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο». 

Φωτογραφία: AP