Τα σύγχρονα ροζ τρίγωνα της Τσετσενίας

Τα σύγχρονα ροζ τρίγωνα της Τσετσενίας

“Όλοι οι κρατούμενοι των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης φορούσαν διακριτικά σύμβολα στις στολές τους. Οι καταδικασμένοι για ομοφυλοφιλία στην αρχή διακρίνονταν με μια μαύρη κουκκίδα και την ένδειξη 175 στο πίσω μέρος των χιτωνίων τους και στη συνέχεια έκανε την εμφάνιση του το «ροζ τρίγωνο» πάνω στις στολές τους”.*

Την 1η Απριλίου, η ρωσική ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα, Novaya Gazeta, ανέφερε ότι περισσότεροι από εκατό άντρες έχουν απαχθεί τις τελευταίες μέρες από τις αστυνομικές αρχές, ως μέρος μια συντονισμένης εκστρατείας κατά των γκέι στην Τσετσενία. Σύμφωνα με καταγγελίες, πολλοί άνδρες βασανίστηκαν, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για νεκρούς.

Στόχος των βασανιστηρίων, όπως περιγράφονται σε δημοσίευμα του Guardian, είναι οι απαγωγείς να μάθουν τα ονόματα περισσότερων γκέι ανδρών, ενώ παράλληλα αποτελούν και μια μορφή βάρβαρης ψυχαγωγίας. Ηλεκτροσόκ σε όλο το σώμα, χτυπήματα με ξύλα ή μεταλλικές βέργες, εξευτελισμός και λεκτική βία ήταν μερικά απ'' τα πράγματα που ανέφερε ο Adam, ο οποίος βρέθηκε φυλακισμένος σε ένα “ανεπίσημο” κέντρο κράτησης στην Τσετσενία. "Κάποιες φορές προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες. Κάποιες άλλες απλώς διασκέδαζαν", ανέφερε, μιλώντας για την επίθεση που δέχτηκε μόλις πριν από ένα μήνα.

Ο Igor Kochetkov, ακτιβιστής από την Αγία Πετρούπολη, βοήθησε να στηθεί ένα κέντρο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, ώστε οι διωκόμενοι γκέι από την Τσετσενία να μπορούν να επικοινωνήσουν για να φύγουν από την περιοχή με ασφάλεια. Ο Ι. Kochetkov δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι έχουν ζητήσει βοήθεια, καθώς πολλοί κρύβονται τόσο από τις οικογένειές τους όσο και από τις αρχές.

"Μιλάμε για μαζικές διώξεις ομοφυλόφιλων, με εκατοντάδες ανθρώπων να έχουν απαχθεί από τις αρχές", τόνισε ο ακτιβιστής στον Guardian. "Είναι κάτι πρωτοφανές όχι μόνο στη Ρωσία αλλά συνολικά στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Ο τοπικός ηγέτης, Ramzan Kadyrov, ο οποίος χαίρει στήριξης από τη Μόσχα, έχει δηλώσει πιστός του Vladimir Putin. Μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής στην Τσετσενία, οι σχέσεις της με τη Ρωσία έχουν εξομαλυνθεί, αφού ο V. Putin κατάφερε να “απομακρύνει” τους αντιφρονούντες. Σε αντάλλαγμα για την αφοσίωση του Kadyrov, το Κρεμλίνο παραβλέπει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Kadyrov όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για τις καταγγελίες της εφημερίδας Novaya Gazeta. Αρχικά νόμιζε πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, μέχρι να “σοβαρευτεί” και να προσθέσει πως “στην Τσετσενία… δεν υπάρχουν γκέι άνδρες, άρα δεν μπορούν να εξαφανίζονται”.

Αντίστοιχα σχόλια έκανε και ο εκπρόσωπος του ηγέτη της Τσετσενίας, Alvi Karimov, με αφορμή το ίδιο δημοσίευμα: “Δεν υπάρχουν γκέι στην Τσετσενία. Αν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι, οι αστυνομικές αρχές δε θα χρειαζόταν να κάνουν κάτι γιατί οι συγγενείς τους θα τους είχαν ήδη ξαποστείλει”.

"Δεν μου ''χει έρθει κάποια καταγγελία για το ζήτημα, αλλά και να ερχόταν, δεν θα το εξέταζα καν", δήλωσε η Kheda Saratova, μέλος του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ramzan Kadyrov. “Στην κοινωνία μας, κάθε άτομο που σέβεται τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας θα διώξει αυτό το είδος ανθρώπου χωρίς τη βοήθεια των αρχών και θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι αυτό το είδος ανθρώπου δεν θα υπάρχει στην κοινωνία μας».

Πηγή φωτό: pinknews

Σιγή ιχθύος από το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι ο Kadyrov διαβεβαίωσε τον Putin ότι τα δημοσιεύματα ήταν "συκοφαντίες". 

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας A. Merkel κάλεσε τον Vladimir Putin να ασκήσει την επιρροή του ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία.

“Μίλησα επίσης με τον πρόεδρο Putin γι'' αυτήν την πολύ αρνητική έκθεση σχετικά με το τι συμβαίνει με τους ομοφυλόφιλους στην Τσετσενία και ζήτησα από τον πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων», είπε η κ. Merkel, μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι.

Όταν πήρε τον λόγο, ο V. Putin δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη συζήτηση ούτε στο θέμα των ομοφυλοφίλων της Τσετσενίας. 

Πολλοί ακτιβιστές προσπαθούν να φυγαδεύσουν από τη Ρωσία δεκάδες Τσετσένους, καθώς πιστεύουν ότι δεν είναι ασφαλείς από ενδεχόμενα αντίποινα των τσετσενικών Αρχών ή ακόμα και από τους ίδιους τους συγγενείς τους. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές πρεσβείες χορηγούν άσυλο μόνο εάν κάποιος πολίτης έχει ήδη φτάσει στην αντίστοιχη χώρα και δεν χορηγεί βίζα σε όσους σχεδιάζουν να ζητήσουν άσυλο κατά την άφιξή τους.

Οι διώξεις στην Τσετσενία έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες της Ρωσίας σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Είτε πρόκειται για δολοφονίες "τιμής" και στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Τσετσενία είτε για τον ρωσικό νόμο αντι-ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας που απαγορεύει στους ανθρώπους να ζήσουν ελεύθερα, το καθεστώς της Ρωσίας αναπαράγει μια κουλτούρα φόβου και σιωπής που δεν οδηγούν παρά σε καταπίεση. Όπως έγραφε ο Wilhelm Reich, “σε φοβάμαι ανθρωπάκο. Σε τρέμω, επειδή από σένα εξαρτάται το μέλλον της ανθρωπότητας”.

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη

*Από την "Ιστορία του «ροζ τριγώνου»", του Χρήστου Χρυσανθόπουλου

Φωτογραφίες: SOOC