Τα νέα κρούσματα στην Κίνα υποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται
Bloomberg

Τα νέα κρούσματα στην Κίνα υποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται

Κινέζοι γιατροί κατέγραψαν τον κορονοϊό να εκδηλώνεται διαφορετικά στα νέα κρούσματα που εντοπίζονται, σε σχέση με τα προηγούμενα που είχαν καταγραφεί στη Γούχαν, προκαλώντας έντονη ανησυχία, καθώς καταδεικνύεται ότι ο ιός μεταβάλλεται κατά άγνωστους τρόπους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο κινέζο εντατικολόγο Τσιού Χαϊμπό που μίλησε στην κρατική τηλεόραση της Κίνας, διαπιστώθηκε ότι ασθενείς στις περιοχές Τζιλίν και Χελονγκτζιάνγκ, στις βορειοανατολικές περιοχές, φέρουν τον ιό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και χρειάζεται παρέλευση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος σε σύγκριση με τα περιστατικά της Γουχάν για να διαγνωσθούν αρνητικοί, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός μπορεί να αλλάζει με άγνωστους τρόπους και να περιπλέκει τις προσπάθειες για την εξάλειψή του.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ασθενείς στην νέα εστία είναι φορείς του ιού για μεγαλύτερο διάστημα της μίας ή δύο εβδομάδων που είχε παρατηρηθεί στην Γουχάν πριν αναπτύξουν τα πρώτα συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των αρχών στον εντοπισμό των φορέων και την πρόληψη της διάδοσης της ασθένειας.

Περίπου 46 τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε τρεις πόλεις – Τζιλίν και Χελονγκτζιάνγκ, – σε δύο επαρχίες.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πλήρως εάν ο ιός αλλάζει με σημαντικούς τρόπους και οι διαφορές που βλέπουν οι Κινέζοι γιατροί μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι είναι σε θέση να παρατηρήσουν τους ασθενείς πιο προσεκτικά και πιο νωρίς σε σχέση με την Γουχάν, ενώ ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο ιός μεταλλάσσεται με σημαντικό τρόπο για να γίνει πιο μεταδοτικός.

Στις περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας όπου έχουν εντοπιστεί τα νέα κρούσματα η ιχνηλάτιση επαφών έδειξε ότι η μόλυνση ήταν εισαγόμενη από την Ρωσία.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται ο ιός πιθανόν θα εμποδίσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη διάδοσή του και να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομικές τους οικονομίες.  

AP Photo/Mark Schiefelbein