Τα μηνύματα από το Πεκίνο μαζεύουν «μαύρα σύννεφα» πάνω από το Χονγκ Κονγκ

Τα μηνύματα από το Πεκίνο μαζεύουν «μαύρα σύννεφα» πάνω από το Χονγκ Κονγκ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η συγκέντρωση μονάδων του στρατού της Κίνας λίγα χιλιόμετρα έξω από το Χονγκ Κονγκ, οι χθεσινές σκληρές δηλώσεις του πρεσβευτή της χώρας στο Λονδίνο για «εξτρεμιστες» διαδηλωτές και οι συνεχείς αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης κατά των πολιτών που αντιδρούν δείχνουν πως το Πεκίνο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Ήδη από την περασμένη Τρίτη έχει γίνει γνωστό ότι στο Σενζεν, 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Χονγκ Κονγκ, έχουν συγκεντρωθεί στρατιωτικές δυνάμεις. Την είδηση επιβεβαίωσε άλλωστε προ ημερών το ίδιο το Πεκίνο κάνοντας λόγο για «ασκήσεις ρουτίνας». Όπως όμως αναφέρουν ανταποκριτές διεθνών μέσων από την περιοχή, ήδη από χθες το βράδυ γίνονται προετοιμασίες από μια επίλεκτη στρατιωτική μονάδα η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση ταραχών.

Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ, (παρά το γεγονός ότι ο στρατός της Κίνας δεν μπορεί να επέμβει άμεσα στην επικράτεια του βάσει του Συντάγματος του), αφήνουν το ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν τη συνδρομή δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού λόγω «εξαιρετικών συνθηκών που απειλούν την δημόσια τάξη και ασφάλεια».

Ανησυχία προκαλεί για τις εξελίξεις και τα όσα αναφέρονται σε εκτενες ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» σύμφωνα με το οποίο εντός του Χονγκ Κονγκ φαίνεται ότι κινούνται παραστρατιωτικές μονάδες με σκοπό να συνδράμουν την τοπική αστυνομία στην οποία το Πεκίνο έχει δώσει το «πρασινο φως» για να πράξει τα «δεοντα».

Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και οι απειλές του Κινέζου πρεσβευτή Λιου Σιαομινγκ από το Λονδίνο. Ο Κινέζος αξιωματούχος έκανε λόγο για «λύσεις» που υπάρχουν ώστε το Πεκίνο να καταστείλει τις αναταραχές σημειώνοντας παράλληλα πως «έχουμε αρκετή εξουσία εντός των ορίων του βασικού νόμου». Επίσης, ο Σιαομινγκ κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάζει, ξένες δυνάμεις ότι υποδαυλίζουν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, προειδοποιώντας ότι οι «ύπουλες» προσπάθειές τους έχουν σημειωθεί και ότι θα καταλήξουν να πλήξουν τις ίδιες.

Η στάση του Κινέζου πρεσβευτή που προφανώς ήταν σε άμεση επικοινωνία με το Πεκίνο επιβεβαιώνει τα όσα είπε προ ημέρας στο Liberal.gr, o καθηγητής Κινεζικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Στιβ Τσανγκ ο οποίος τόνισε ότι «για τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ η κατάσταση αποτελεί ήδη μια ήττα, θέλει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα μπορεί, έχοντας στείλει αυστηρό μήνυμα προς τους διαδηλωτές».

Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω έρχεται και η στάση των Κινεζικών μέσων ενημέρωσης που έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία συνεχούς ενημέρωσης αλλά και παραπληροφόρησης. Η εφημερίδα «Global Times», το διεθνές όργανο του ΚΚ Κίνας ασκεί έντονη κριτική σε «οσους παίζουν με το μέλλον του Χονγκ Κονγκ και της οικονομίας του», η Λαϊκή Ημερήσια έκανε τον διαχωρισμό ανάμεσα «σε εξτρεμιστές και όσους διαφωνούν μεν με το Πεκίνο αλλά θέλουν επιστροφή στην κανονική ζωή», ενώ η κρατική τηλεόραση που έχει μεγαλύτερη διείσδυση στο απλό κοινό της ενδοχώρας της Κίνας κάνει λόγο «για κατασκόπους, ανθρώπους πρεσβειών και ξένα συμφέροντα που επιβουλεύονται το Χονγκ Κονγκ».

Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είνα έκρυθμη. Ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, αν και οι περισσότερες χώρες έχουν αποφύγει να έρθουν σε ευθεια σύγκρουση με την Κίνα.

Ειναι ενδεικτικό ότι ο Ντόναλντ Τράμπ πέραν ορισμένων αναφορών στην ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Πεκίνου και διαδηλωτών έχει αποφύγει να λάβει θέση παρά τις πιέσεις που ασκούνται από βουλευτές τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση κανείς, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ εν τούτοις το γεγονός πως υφίσταται μεγάλη οικονομική ζημία από τις διαδηλώσεις που έχουν κλείσει ήδη δέκα εβδομάδες εκτιμάται πως θα επιταχύνει τις διαδικασίες για εύρεση λύσης.