Τα «γυρνάει» ο Τραμπ για το απολυμαντικό μετά την κατακραυγή

Τα «γυρνάει» ο Τραμπ για το απολυμαντικό μετά την κατακραυγή

Αρκετές ώρες μετά  τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν στην επιστημονική κοινότητα -και όχι μόνο- οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο χρήσης απολυμαντικών εντός του σώματος των ασθενών ως θεραπεία για τον κορονοϊό, ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαξε γραμμή πλεύσης δηλώνοντας ότι η πρότασή του αυτή ήταν «σαρκαστική».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, που πριν από λίγο καιρό συνιστούσε τη χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς, δεν δίστασε να προτείνει στους επιστήμονες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο θεραπείας μέσω ενέσεων με απολυμαντικό.

«Έθεσα μια ερώτηση με σαρκαστικό τρόπο προς τους δημοσιογράφους», είπε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο NBC News και πρόσθεσε ότι δεν ενθαρρύνει τον κόσμο να καταναλώσει απολυμαντικά. Αναφερόμενος δε στην αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης, την οποία ο ίδιος είχε παρουσιάσει ως «πανάκεια», είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια μελέτη και, εφόσον αποδειχθεί ότι λειτουργεί, τότε όλοι θα ταχθούν υπέρ της.

Νωρίτερα πάντως, η εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ, Κέιλι Μακινάνι, είχε δώσει μια διαφορετική εξήγηση λέγοντας ότι οι δηλώσεις του για τα απολυμαντικά «παρουσιάστηκαν εκτός του πλαισίου» τους.

Παλινωδίες, συμβουλές και "fake news"  για τα απολυμαντικά

Παρερμηνεύοντας ίσως το πόρισμα μίας έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο ιός εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου και τις υψηλές θερμοκρασίες, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε χτες αφενός την ακτινοβόληση των ασθενών με υπεριώδη ακτινοβολία και αφετέρου τη ενδοφλέβια χορήγηση κάποιου είδους απολυμαντικού στον οργανισμό των ασθενών. 

"Οι ενημερώσεις από τον Τραμπ είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Μποϊκοτάρετε την προπαγάνδα. Ακούστε τους ειδικούς. Και σας παρακαλώ μην πιείτε απορρυπαντικό", ανέφερε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ρόμπερτ Ράιχ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.

Όπως δήλωσε στο CNN o Τζόναθαν Ράινερ, καρδιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον, "πολύ λίγα από αυτά που είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με την απολύμανση ή τη φωτοθεραπεία έχουν νόημα. Όλοι θέλουν μια γρήγορη λύση. Και ο πρόεδρος θέλει σαφώς μια γρήγορη λύση. Αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με την επιστήμη".

Ο πνευμονολόγος δρ. Βιν Γκούπτα είπε στο NBC "Αυτή η ιδέα της χορήγησης με ένεση ή λήψη οποιουδήποτε είδους καθαριστικού προϊόντος στον οργανισμό είναι ανεύθυνη και είναι επικίνδυνη. Είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν θέλουν να αυτοκτονήσουν". Παράλληλα προειδοποίησε: "Οποιαδήποτε ποσότητα χλωρίνης ή ισοπροπυλικής αλκόλης ή οποιουδήποτε είδους κοινού καθαριστικού είναι ακατάλληλο για κατάποση. Μικρές ποσότητες είναι θανατηφόρες".

Αντέδρασε μέχρι και η σύμβουλος του Ντέμπορα Μπίρξ

Παρούσα στα όσα απίστευτα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν και η Δρ Ντέμπορα Μπιρξ, η οποία συντονίζει την στρατηγική αντιμετώπισης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό.

Η αγωνία της ήταν εμφανής και το απόσπασμα αυτό κάνει τον γύρο του διαδικτύου με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί δεν παραιτείται και επιμένει να έρχεται συνέχεια σε δύσκολη θέση, λειτουργώντας υπό έναν τουλάχιστον επικίνδυνο Πρόεδρο.

Φταίνε τα ΜΜΕ σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο 

Λίγο πριν τις τελευταίες δηλώσεις του Ντ. Τραμπ πάντως, όπου αναφέρθηκε σε «σαρκασμό», ο Λευκός Οίκος είχε κατηγορήσει τα μέσα ενημέρωσης ότι απέσπασαν από το εννοιολογικό τους πλαίσιο τις δηλώσεις του σχετικά με τη δυνατότητα να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός μόνον με τη χρήση απολυμαντικού που προκάλεσαν τη δημόσια κατακραυγή.

"Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένως πως οι Αμερικανοί οφείλουν να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους σχετικά με τις όποιες θεραπείες για τον κορονοϊό, κάτι που τόνισε ξανά και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης", είχε αναφέρει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι.

"Μπορείτε να βασισθείτε στα μέσα ενημέρωσης όταν θέλετε με ανευθυνότητα να αποσπάσετε λόγια του προέδρου Τραμπ από το εννοιολογικό τους πλαίσιο και να δημοσιεύσετε αρνητικά πρωτοσέλιδα", πρόσθεσε η ίδια.

Ανακοίνωση της εταιρείας του Dettol

Από την πλευρά της πάντως, η Reckitt Benckiser  - παρασκευάστρια εταιρεία των γνωστών απολυμαντικών Dettol - έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως τα προϊόντα της δεν πρέπει να χορηγούνται σε ανθρώπους στον απόηχο σχετικών δηλώσεων του αμερικανού προέδρου.

Η εταιρεία ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα σε ανακοίνωσή της ότι τα απολυμαντικά δεν "χορηγούνται"στους ανθρώπους. "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού" επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Διαβάστε ακόμα:

Οργή επιστημόνων μετά την πρόταση Τραμπ για τα απολυμαντικά

Reckitt Benckiser: Απαγορεύεται η χορήγηση απολυμαντικών σε ανθρώπους

Τα βάζει με τον Φάουτσι -ξανά- ο Τραμπ