8ος χρόνος, ημέρα 2278η
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Τα Erdoganomics προκαλούν νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Τα Erdoganomics προκαλούν νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Η κατακόρυφη πτώση της αξίας της λίρας συνεχίζεται αμείωτη στην Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιεί το οικονομικό πρόγραμμα του, με βάση τις προσωπικές του αντιλήψεις. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος αναμένεται να ξεδιπλώσει απτόητος το σχέδιο του, το οποίο, στην ουσία του, αποτελείται από βραχυπρόθεσμες και καιροσκοπικές κινήσεις με φόντο τον επόμενο μήνα, αν όχι εβδομάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίζεται με θέρμη κάθε του κίνηση. Στις ομιλίες κραδαίνει τις προβλέψεις για τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, τονίζοντας πως ακόμα κι οι χώρες της Δύσης ζηλεύουν το 9% της αύξησης του ΑΕΠ που προβλέπεται για τη χώρα. Παράλληλα βέβαια τονίζει τον οικονομικό πόλεμο που έχει κηρυχθεί εναντίον της Τουρκίας. Το καθεστώς του ωστόσο βασίζεται στα μεγάλα έργα στη χώρα, που θα της δώσουν την απαιτούμενη οικονομική ώθηση. Γύρω του ωστόσο, το νόμισμα βιώνει ελεύθερη πτώση απέναντι στο δολάριο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό.

Για το τουρκικό καθεστώς, με επικεφαλής το Ερντογάν, όλα αυτά μπορεί να λυθούν με δικές του κινήσεις, που επιβεβαιώνουν την χαρισματικότητα της ηγεσίας του. Τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε επενδύσεις στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν από λίγο καιρό, ήταν η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Πάγια αντίληψη του βέβαια είναι η αντίθεση σε κάθε συμβιβασμό για τα επιτόκια, πρεσβεύοντας μία δική του θεωρία πως η υψηλά επιτόκια οδηγούν στον πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ βέβαια, η τουρκική λίρα έφτασε να χάνει περισσότερο από 4% της αξίας της μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο είναι το καθεστώς να ανατρέξει ξανά στα συναλλαγματικά διαθέσιμα, που, προφανώς, δεν είναι ατελείωτα.

Οι ασυνάρτητες οικονομικές αντιλήψεις του Τούρκου προέδρου έχουν οδηγήσει σε δυσθεώρητες αυξήσεις των τιμών στην Τουρκία, καθώς ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 20%, ενώ στα τρόφιμα είναι ακόμα περισσότερο. Ενώ η φτώχεια αυξάνεται σε όλη την Τουρκία, αλλά και στα αστικά κέντρα πλέον, οι διαμαρτυρίες από τους ανθρώπους στους δρόμους, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα τις τελευταίες μέρες, φαίνεται να είναι ένα μικρό σημάδι του τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα στην Τουρκία.