Τ. Μέι: Θα τεθεί σε ψηφοφορία η παράταση του Brexit

Τ. Μέι: Θα τεθεί σε ψηφοφορία η παράταση του Brexit

Στην ανακοίνωση ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία η επέκταση του άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεπώς η παράταση του Brexit προχώρησε η Τερέζα Μέι από το βήμα της βρετανικής βουλής.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός προέβη σε τρεις δεσμεύσεις, με πρώτη ότι θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την συμφωνία μέχρι την Τρίτη 12 Μαρτίου.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία αυτή, θα υποβάλλει νέα πρόταση ψηφοφορίας, το αργότερο μέχρι τις 13 Μαρτίου, ζητώντας από βουλευτές να εγκρίνουν την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. 

Αν οι βουλευτές απορρίψουν αυτή την πρόταση, τότε την επόμενη μέρα στις 14 Μαρτίου δηλαδή, θα ψηφίσουν εκ νέου για το αν επιθυμούν σύντομη και περιορισμένη επέκταση στο άρθρο 50. Εάν οι βουλευτές περάσουν από αυτή την πρόταση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την παράταση, ανέφερε η Μέι. 

H Τερέζα Μέι που προέδρευσε του Υπουργικού Συμβουλίου νωρίτερα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή νέων παραιτήσεων, από το στρατόπεδο του Remain και αυτή τη φορά, μία εβδομάδα αφότου τρεις ακόμη μέλη των Συντηρητικών  προσχώρησαν στην επίσης νέα Ανεξάρτητη Ομάδα του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, τρεις βουλευτές της Μέι με επιστολή τους στην εφημερίδα «Daily Mail» - και συγκεκριμένα οι Ρίτσαρντ Χάριγκτον, Κλερ Πέρι και Μάργκοτ Τζέιμς - ζητούν μία δέσμευση ότι η χώρα δεν θα βρεθεί ξαφνικά εκτός Ένωσης χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου και πως εάν εν πάση περιπτώσει η όποια νέα συμφωνία καταψηφιστεί ξανά στις 12 Μαρτίου, η βρετανική κυβέρνηση θα δρομολογήσει την παράταση του Άρθρου 50.

Η κίνηση των τριών βουλευτών βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την τροπολογία την οποία κατέθεσαν στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ και ο Συντηρητικός Όλιβερ Λέτουιν. Εάν η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφιστεί, θα δώσει στους Βρετανούς βουλευτές τη δυνατότητα να αξιώσουν αναβολή του Brexit, εφόσον η συμφωνία δεν πάρει το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο τον Μάρτιο.

AP Photo