Τ. Μέι: Σε αδιέξοδο οι σχέσεις Βρετανίας και Ε.Ε. - Καμία συμφωνία καλύτερη από την κακή συμφωνία

Τ. Μέι: Σε αδιέξοδο οι σχέσεις Βρετανίας και Ε.Ε. - Καμία συμφωνία καλύτερη από την κακή συμφωνία

Για αδιέξοδο στις σχέσεις Βρετανίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε έκτακτη δήλωσή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, επισημαίνοντας πως η μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία.

Μετά την απόρριψη του σχεδίου Τσέκερς στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Σαλτσμπουργκ την Πέμπτη, η Τ. Μέι απέκλεισε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς όπως είπε αυτό θα σήμαινε πρακτικά ασέβεια στην θέληση των πολιτών της Βρετανίας. 

«Δεν είναι αποδεκτό απλά να απορρίπτεις τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια εξήγηση ή αντιπροτάσεις», είπε χαρακτηριστικά η Μέι. «Επομένως πρέπει να ακούσουμε από την Ε.Ε. ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποιες είναι οι εναλλακτικές προκειμένου να τις συζητήσουμε. Έως τότε, δεν υπάρχει πρόοδος». 

«Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ούτε θα σπάσω τη χώρα μου στα δύο. Χρειαζόμαστε μια σοβαρή δέσμευση για την επίλυση των δύο βασικών προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η ίδια. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι τα βασικά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. παραμένει το θέμα της οικονομικής σχέσης με την Ευρώπη και τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας-Ιρλανδίας. Οι «27» επιθυμούν να εξασφαλίσουν ότι, στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε δεν θα δημιουργηθεί ένα «σκληρό σύνορο» ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρειο Ιρλανδία, που θα έθετε σε κίνδυνο και την ειρήνη στη δεύτερη.

Εξάλλου, η Τ. Μέι είχε δηλώσει και εχθές, στον απόηχο της απόρριψης του σχεδίου, πως η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή.

Jack Taylor/Pool Photo via AP