Τ. Ερντογάν: «Θα στραφούμε αλλού, αν οι ΗΠΑ δεν μας πουλήσουν τα F-35»

Τ. Ερντογάν: «Θα στραφούμε αλλού, αν οι ΗΠΑ δεν μας πουλήσουν τα F-35»

Την πρόθεση της Τουρκίας να στραφεί αλλού προκειμένου να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν της πουλήσουν τα F-35, επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αυτών «δεν θα την αποτρέψει από το να καλύψει τις ανάγκες της».

Ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε ότι η Τουρκία μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τους πυραύλους S-400 από τον Απρίλιο του 2020. «Την ερχόμενη άνοιξη, αν θέλει ο Θεός τον Απρίλιο του 2020, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ενεργά τους S-400», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις τεταμένες σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον τον τελευταίο καιρό, ο Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του, όπως είπε, ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα είναι «λογικοί» στο θέμα των κυρώσεων και πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί επίσης να επανεξετάσει την αγορά προηγμένων αεροσκαφών Μπόινγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν μας δίνετε τα F-35; Εντάξει, τότε μας συγχωρείτε αλλά θα πρέπει για άλλη μια φορά να λάβουμε μέτρα για αυτό το θέμα και επίσης θα στραφούμε αλλού», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον μελών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Ακόμη κι αν δεν πάρουμε τα F-35, αγοράζουμε 100 προηγμένα αεροσκάφη Μπόινγκ, η συμφωνία έχει υπογραφεί... Αυτή τη στιγμή, ένα από τα αεροσκάφη Μπόινγκ έχει φθάσει και κάνουμε τις πληρωμές, είμαστε καλοί πελάτες», είπε o Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει: «Αλλά, αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να το επανεξετάσουμε αυτό».

Σημειώνεται πως ο ρωσικός κρατικός όμιλος Rostec έχει αναφέρει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει μαχητικά SU-35 στην Τουρκία αν η Άγκυρα τα ζητήσει, όμως σε δηλώσεις που έκαναν Τούρκοι αξιωματούχοι την Πέμπτη, υπογράμμισαν πως υπάρχουν προς το παρόν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για εναλλακτικές επιλογές των F-35.