Τ. Ερντογάν: Πιο διαλλακτικές οι ΗΠΑ για «συνύπαρξη» S-400 και Patriot

Τ. Ερντογάν: Πιο διαλλακτικές οι ΗΠΑ για «συνύπαρξη» S-400 και Patriot

Οι ΗΠΑ έχουν αμβλύνει τη στάση τους όσον αφορά το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία των πυραύλων Patriot, με την Ουάσινγκτον να θέτει ως όρο στην Άγκυρα να εγγυηθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει το ρωσικό αντιβαλλιστικό σύστημα S-400, ανέφερε κατά την πτήση της επιστροφής του από Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν.

Εντός του 2019 η κρίση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας κορυφώθηκε εξαιτίας της αγοράς του υπερσύγχρονου ρωσικού αντιβαλλιστικού συστήματος αεράμυνας S-400, σε σημείο να ακυρώσουν τις παραδόσεις των μαχητικών 5ης γενεάς τεχνολογίας Stealth F-35 στην Τουρκία, υπό τον φόβο ότι τυχόν συνύπαρξη των δύο οπλικών συστημάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα «αόρατα» χαρακτηριστικά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Εν συνεχεία, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την αποπομπή της Τουρκίας και από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. H Ουάσιγκτον επίσης δήλωσε πως η Τουρκία δεν μπορεί να διαθέτει και S-400 και Patriot.

Ωστόσο, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας φέτος, η Άγκυρα ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναπτύξει συστήματα Patriot στα σύνορά της με τη Συρία για λόγους προστασίας.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε πρόθυμη να διαθέσει πολεμοφόδια στην Τουρκία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ιντλίμπ και πως αξιολογεί το αίτημα της Τουρκίας για συστήματα Patriot «μέσα στο πλαίσιο του ζητήματος των S-400».

«Κάναμε την ακόλουθη προσφορά στις Ηνωμένες για τα Patriot: αν είναι να μας δώσετε Patriot, κάντε το. Μπορούμε να αγοράσουμε και Patriot από εσάς», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το CNN Turk. «Άμβλυναν [τη στάση τους] σημαντικά και σ' αυτό το θέμα των S-400. Βρίσκονται σήμερα στο σημείο 'υποσχεθείτε μας ότι δεν θα καταστήσετε λειτουργικούς τους S-400'», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δηλώσεις Ερντογάν για τις συνομιλίες με Πούτιν 

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με το CNN Turk επίσης φέρεται να ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την συνδιαχείριση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη βορειοανατολική περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας, αντί για τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις, οι οποίες τις ελέγχουν τώρα.

«Έκανα την προσφορά στον κ. Πούτιν ότι, αν δώσει οικονομική υποστήριξη, μπορούμε να κάνουμε τις κατασκευαστικές εργασίες και μέσω του πετρελαίου που θα αποκτηθεί εκεί, μπορούμε να βοηθήσουμε την κατεστραμμένη Συρία να σταθεί στα πόδια της», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε δε, ότι ο Ρώσος ομόλογός του αξιολογεί την προσφορά, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να κάνει την ίδια προσφορά και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αντί να επωφελούνται οι τρομοκράτες εκεί, θα έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε τη Συρία από τα έσοδα (αυτής της πετρελαιοπηγής). Αυτό θα δείξει επίσης ποιος νοιάζεται να προστατέψει την ενότητα της Συρίας και ποιος να την αρπάξει», δήλωσε ο Ερντογάν.