Τ. Ερντογάν: «Νεκροί 30-35 Σύροι στρατιώτες ως αντίποινα»

Τ. Ερντογάν: «Νεκροί 30-35 Σύροι στρατιώτες ως αντίποινα»

Σε αντίποινα για τον θάνατο 4 Τούρκων στρατιωτικών από πυρά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων προχώρησε η Άγκυρα, με τον Τ. Ερντογάν να αναφέρει πως σκοτώθηκαν «από 30 έως 35» Σύροι στρατιώτες κατά την τούρκική επίθεση και να καλεί τη Μόσχα να μην «εμποδίσει» την απάντηση της Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τα αντίποινα για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στην Ιντλίμπ.

«Απαντήσαμε αναλόγως σ' αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο, είτε με το πυροβολικό είτε με τους όλμους μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας για την ασφάλεια της χώρας μας, του λαού μας και των αδελφών μας στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτοί που αμφισβητούν την αποφασιστικότητά μας θα καταλάβουν σύντομα πως έκαναν ένα σφάλμα», πρόσθεσε ο Ερντογάν και έστειλε μήνυμα στη Μόσχα; «Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στις ρωσικές αρχές: ο συνομιλητής μας δεν είστε εσείς, είναι το (συριακό) καθεστώς. Μην προπαθήσετε να μας εμποδίσετε».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως σκοτώθηκαν έξι σύροι στρατιώτες.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από πυρά του πυροβολικού των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στην επαρχία Ιντλίμπ, με τις τουρκικές δυνάμεις να ανταποδίδουν πλήττοντας και «καταστρέφοντας πολλούς στόχους» στην Ιντλίμπ, χωρίς να διευκρινίζουν ποιους ακριβώς. 

Όπως αναφέρει το Reuters, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν με πυροβολικό τα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων του μολονότι «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις τουρκικές θέσεις».

Οι δυνάμεις που χτυπήθηκαν στάλθηκαν για να ενισχύσουν τις τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ, όπου η Άγκυρα έχει αναπτύξει στρατεύματα για να «αποτραπούν μάχες», όπως διατείνεται.

Η Daily Sabah έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τα αντίποινα της Άγκυρας στην Ιντλίμπ:

Σημειώνεται ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας προελαύνουν στην Ιντλίμπ το τελευταίο διάστημα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δική της στρατιωτική επιχείρηση εάν δεν ανασταλούν οι εχθροπραξίες. 

Διαβάστε ακόμα: 

Ρωσία: «Δεν είχαμε προειδοποιηθεί για τουρκικές επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ»

Anadolu: Εκτάκτως στα σύνορα με τη Συρία ο Χ. Ακάρ