Τ. Ερντογάν: Μην μπαίνουμε σε πολιτικά παιχνίδια για την Αγιά Σοφιά

Τ. Ερντογάν: Μην μπαίνουμε σε πολιτικά παιχνίδια για την Αγιά Σοφιά

Απάντηση στο πλήθος που ζητούσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος στη Ραιδεστό της ανατολικής Θράκης, όπου πραγματοποίησε ομιλία έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος μετά το κλίμα φανατισμού που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία στη σκιά των επιθέσεων στη Ν. Ζηλανδία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά «γεμίστε πρώτα το Μπλε Τζαμί και τα άλλα τζαμιά μας και μετά βλέπουμε», απορρίπτοντας έτσι προς το παρόν το αίτημα του κόσμου.

«Κοιτάξτε, φτιάξαμε τώρα το μεγάλο τζαμί στην Τσάμλιτζα, που είναι 4-5 φορές μεγαλύτερο της Αγίας Σοφίας. Τόσο μεγάλο είναι. Χωράει 60 χιλιάδες ανθρώπους. Είναι το μεγαλύτερο τζαμί όχι μόνο της ανατολικής πλευράς και όλης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Σε αυτό το θέμα υπάρχει και πολιτική διάσταση. Εδώ δεν γεμίζεις το Μπλε Τζαμί που είναι δίπλα και θες να γεμίσουμε την Αγία Σοφία; Μην μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια. Όλα αυτά είναι παιχνίδια», ανέφερε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στον μακελάρη λέγοντας «πώς αυτός ο δολοφόνος στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί να ενεργεί με τόσο αρρωστημένο μυαλό κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων», ενώ πρόσθεσε πως «ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για τρεις ημέρες την πρώτη φορά και για 40 τη δεύτερη. Ποιες είναι οι διασυνδέσεις του; Θα τις βρούμε».

Κατά τη διάρκειας της συγκέντρωσης, ο Τ. Ερντογάν ζήτησε απονομή δικαιοσύνης για το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι έπειτα από τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς.

Στο μεταξύ, οργάνωση φανατικών μουσουλμάνων έχει καλέσει σήμερα σε διαδήλωση έξω από την Αγία Σοφία διεκδικώντας το άνοιγμα του μνημείου ως τζαμί, παρά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.