Τ. Ερντογάν: Κανένα πρόβλημα να συναντηθώ με Μητσοτάκη, αλλά το Oruc Reis θα επιστρέψει...

Τ. Ερντογάν: Κανένα πρόβλημα να συναντηθώ με Μητσοτάκη, αλλά το Oruc Reis θα επιστρέψει...

Η Τουρκία απέσυρε το σεισμικό σκάφος ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει τη διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και σημείωσε πως «δεν έχω κανένα πρόβλημα να συναντηθώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Αλί Τζαμί  της Κωνσταντινούπολης, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, αυτό που έχει σημασία είναι «τι θα συζητήσουμε και σε ποιο πλαίσιο θα συναντηθούμε», για να αναφέρει εν συνεχεία «εάν πρόκειται να συζητήσουμε τα τετελεσμένα τους για το Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές τόσο κατά του Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και κατά της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς σημείωσε ότι «με αυτά που κάνει στο Καστελόριζο η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι δύσκολη» και πρόσθεσε πως «αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελλόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη». 

Αναφερόμενος στο ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα επιστρέψει στο καθήκον του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, σημειώνοντας ότι και η διαδικασία απόσυρσης του πλοίου σημαίνει κάτι. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Oruc Reis επέστρεψε στα ύδατα κοντά στη νότια επαρχία της Αττάλειας της Τουρκίας την Κυριακή για αυτό που η Άγκυρα αποκαλούσε ρουτίνα συντήρηση, μια κίνηση που η Ελλάδα είπε ότι ήταν ένα θετικό πρώτο βήμα για τη μείωση των εντάσεων για υπεράκτιους φυσικούς πόρους και τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο.