Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία δέχθηκε «στυγερή οικονομική επίθεση» από τις ΗΠΑ

Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία δέχθηκε «στυγερή οικονομική επίθεση» από τις ΗΠΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι πραγματοποίησαν μια «στυγερή οικονομική επίθεση» στη χώρα του, η οποία οδήγησε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομίας της.

«Αντιμετωπίσαμε μια στυγερή επίθεση με στόχο την τουρκική οικονομία, με μια μια σειρά αρνητικών δηλώσεων από τις ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του ΑΚP στην Άγκυρα. Μάλιστα, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για απόπειρα «οικονομικής δολοφονίας» της τουρκικής λίρας. 

Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι η χώρα θα δει άμεσα το αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας μετά τη χθεσινή σημαντική αύξηση των επιτοκίων της. Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης, ο πρόεδρος Ερντογάν ενημέρωσε πως η Τουρκία βάζει στον πάγο τις νέες επενδύσεις της κυβέρνησης, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τις δαπάνες και τη βουτιά της λίρας. Όπως είπε, υπουργεία της κυβέρνησής του επανεξετάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και δεν θα εξετάσουν την πραγματοποίηση περαιτέρω νέων επενδύσεων, αλλά οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 70% έως 80% θα ολοκληρωθούν.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε τέλος πως η υπομονή του με τα επιτόκια έχει όρια, ενώ κάλεσε τους Τούρκους να μετατρέψουν όλες τις οικονομίες τους σε τουρκικές λίρες. Τόνισε ακόμα ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να εγκαταλείψει την παραγωγή και τις επενδύσεις.

(φωτογραφία AP)